Conchiglie met ricotta, spinazie en tomaat

30 - 60 minuten, Bereidingstijd, Vegetarisch 14 comments

Afgelopen maanden heb ik een aantal recepten met pastaschelpen voorbij zien komen. Het bleek alleen niet zo makkelijk om aan de ‘conchiglie’ te komen. Tot ik gister bedacht om eens bij Ariola binnen te lopen. Dit is een knusse Italiaanse specialiteitenwinkel in de Folkingestraat in Groningen.

Daar bleken ze deze pastaschelpen wel te verkopen. Ik was alleen niet meteen overtuigd. Ze zagen er kleiner uit dan ik me herinnerde. Dat bleek optisch bedrog. De pastaschelpen worden groter als je ze kookt en de maat van de ovenschaal kan je op het verkeerde been zetten. Hoe groot denken jullie dat mijn ovenschaal op de bovenstaande foto is?

Voor twee personen waren 20 schelpen meer dan genoeg en houd je zelfs nog wat vulling over. Kook eventueel een aantal schelpen meer en je hebt genoeg voor drie. Je kunt het recept eenvoudig verdubbelen. Eén zak spinazie blijft voldoende.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 2-3 personen |
• 20-24 conchiglie rigate (grote pastaschelpen) • 300 g verse spinazie • 250 g ricotta • half bolletje mozzarella, in kleine stukjes • 20 g Parmezaanse kaas, geraspt • 1 ei • 1 teentje knoflook • 1 blikje tomatenblokjes • eventueel 10 kerstomaatjes, gehalveerd • zout en peper • snufje suiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de pastaschelpen 8-10 minuten (kies een kooktijd van 3 minuten onder de aangeven kooktijd tot al dente). Ga ondertussen verder met het ricottamengsel.

Zet een wok of koekenpan op middelhoog vuur en laat de spinazie in de pan slinken. Schep de spinazie af en toe om. Doe de geslonken spinazie in een zeef/vergiet en druk het vocht eruit (met de achterkant van een lepel of gewoon met je handen).

Hak de spinazie fijn en meng met de ricotta, 1 ei, de Parmezaanse kaas en de mozzarella. Breng op smaak met wat zout en peper. Giet de pastaschelpen voorzichtig in een vergiet en laat uitlekken.

Doe de tomatenblokjes in een ovenschaal. Meng met de knoflook, kerstomaatjes, een snufje suiker en wat zout en peper. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om de saus iets te verdunnen. Vul de pastaschelpen met het ricottamengsel – dit gaat het makkelijkst met een theelepel – en leg ze voorzichtig in de schaal met tomatensaus.

Zet de schaal in de oven en bak 20-25 minuten tot de saus pruttelt en de kaas begint te verkleuren. Haal uit de oven en laat iets afkoelen, want met name de kerstomaatjes worden erg heet.

14 Comments

 1. 15×25 cm? Win ik nu een prijs?

 2. Dat zullen we eens zien. Als je wint, dan krijg je zaterdag een kadootje 🙂

 3. mmm, ziet er lekker uit

 4. mag ik vragen waarom er suiker in de saus gaat?

 5. @tim dat hoeft niet per se, maar tomatensaus krijgt meer smaak met een heel klein beetje suiker.

 6. Lekker dit! Ik heb een vergelijkbaar recept van Nigella Lawson ook al vaak gemaakt. Probleem is alleen de grote pastaschelpen ;-(

 7. Hmmm ziet er heerlijk uit, maar om nu naar Groningen te gaan voor de schelpen, dat is net te ver. Kun je er ook cannelloni mee vullen?

 8. @Judith ja cannelloni kan zeker. En misschien kun je de schelpen alsnog dichter bij huis vinden 🙂

 9. Als je nog eens bij ariola komt, moet je ook eens een bakje van hun rode rucola-pesto meenemen. Heerlijk!

 10. @Hajee dank voor de tip. Ga ik de volgende keer doen.

 11. Dit ziet er een heerlijk recept uit! Zeker om te onthouden!

 12. Ik kwam toevallig de schelpen vandaag tegen, dus gelijk gekocht. Binnenkort het recept maar eens uit proberen.

 13. Hoi Maaike en Bas , gefeliciteerd met jullie dochtertje.
  Ik heb laatst je wortel tomatensoep voor 20 mensen gemaakt. Groot succes. Dank daarvoor. Ps ik ben de tante van Noortje. Groet Ine

 14. @Ine Dank voor de felicitaties! Ik hoorde van Noortje al dat de soep een succes was. Leuk!