Bosvruchten crumble

15 - 30 minuten, Toetjes 3 comments

Met zomerfruit in overvloed en een opgewarmd Big Green Egg, heb je dit toetje zo gemaakt. Je kunt dit vanzelfsprekend ook in de oven of in een andere barbecue met deksel maken. Zorg er wel voor dat je indirect kunt koken in jouw barbecue*. Je wilt voldoende warmte rondom de crumble om ook de bovenkant goudbruin te bakken.

Voor de Big Green Egg kun je gebruik maken van een plate setter om indirect te koken. Deze ‘tafel’ van keramiek fungeert als schild tussen het eten en het vuur. Je kunt de plate setter op twee manieren gebruiken. Met de poten omhoog en met de poten naar beneden. Wanneer je de plate setter met de poten omhoog gebruikt, maak je van de BGE een oven.  Het rooster ligt dan bovenop de poten van de plate setter. Je kunt in deze stand dingen bakken die je normaal ook in de oven zou maken. Maar je kunt zo ook gerechten op lage temperatuur roken of heel lang laten garen. De plate setter is op zich zelf reinigend, maar je kunt een lekbak onder het rooster op de plate setter zetten, om te voorkomen dat de plate setter heel vies wordt.

Met de poten naar beneden verhoog je het kookniveau en kun je van de BGE een ‘steenoven’ maken. In combinatie met een pizzasteen kun je zo pizza of brood bakken. Leg wel het rooster tussen de pizzasteen en de plate setter. Meer over pizza bakken in de BGE volgt binnenkort. Nu eerst de crumble.

Je kunt voor de crumble verschillende soorten vruchten gebruiken. De hoeveelheid komt ook niet zo nauw. Varieer naar smaak met meer of minder suiker over het fruit. Met een beetje kaneel of vanille-extract geef je nog wat extra smaak aan de crumble.

Ingrediënten:

| bereidingstijd 30 minuten | recept voor 3-4 personen |
• 1 bakje frambozen (+/- 150 g) • 1 bakje bramen (+/- 150 g) • 1 bakje blauwe bessen (+/- 150 g) • 2 el suiker • eventueel 2 el vanille-extract
voor het kruimeldeeg: • 100 g zelfrijzend bakmeel • 50 g boter, in blokjes
• 40-50 g suiker

Bereiding:

Verwarm je Big Green Egg of oven voor op 200°C. Als je de BGE gebruikt, zet dan de plate setter met de pootjes omhoog in het ei. Leg het rooster hierop.

Doe de vruchten in een ovenschaal en bestrooi ze met wat suiker en eventueel wat vanille-extract. Meng voorzichtig en laat even staan.

Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker en de boter in een kom. Wrijf met je vingers tot een kruimelig deeg. Of doe de ingrediënten in de Magimix en draai met het deegmes tot een kruimelig deeg.

Verdeel de kruimels over de vruchten. Bak de crumble in ongeveer 20 minuten goudbruin. Serveer met custard, roomijs of vanillevla.

*In andere barbecues kun je werken met een koude en warme zone om indirect te koken. Even Googlen en je weet hoe dat werkt.

3 Comments

  1. Mmmm ziet er lekker uit…

  2. Ohh heerlijk, dit haal de zon weer een beetje naar binnen 🙂

  3. Ik ben altijd dol op crumbles. Gisteren er een gemaakt met nectarines. Dit weekend ga ik eens kijken naar lekkere pruimen op de markt voor een heerlijke pruimencrumble.Op de pruimen doe ik dan wat kaneel voor een warme, nazomerse smaak.