Antwerpen

Blog 6 comments

Afgelopen week heb ik twee dagen in Antwerpen doorgebracht. Op aanraden van Lina zijn we de eerste avond bij Fiskebar gaan eten. En het was inderdaad een goede tip. Buiten het diner is er natuurlijk ook nog lunch en borreltijd. Hier een paar van mijn suggesties.

Fiskebar – Marnixplaats 12/13 – Fiskebar ligt midden in ‘t Zuid, vlakbij het Museum voor Schone Kunsten. Het restaurant serveert vis en schaal- en schelpdieren. Op grote krijtborden is de ruime keuze aangeven (al bleek niet alle vis voorradig). Op de foto zie je de voorgerechten ‘tartaar van king crab’ en ‘mosselen’. Als hoofdgerecht had ik de gegrilde dorade. Naast gegrilde vis kun je ook kiezen uit vijf wisselende gerechten met vis, zoals een curry met garnalen of kabeljauw met aspergerisotto. Het oordeel: ruime keuze uit visgerechten met goede wijn, gemoedelijke atmosfeer en prima espresso. Je moet hier wel reserveren of net zoals wij op tijd gaan eten.

Antwerps Kookhuis – Terninckstraat 1 – In de buurt van Fiskebar vindt je het Antwerps Kookhuis. Dit is een zeer uitgebreide kookwinkel. Ze hebben onder andere een groot assortiment aan bakspullen. Voor de koks en bakkers onder ons, zeker de moeite waard.

De Cafetaria – Montignystraat 21 – Bij De Cafetaria kun je terecht voor ontbijt en lunch of voor goede koffie met taart. De Cafetaria ligt behoorlijk uit het centrum in een woonwijk. Ik verkies dit soort zaken boven de drukke, toeristische tenten midden in het centrum van Antwerpen. De bediening is hier vriendelijk, het eten is goed en je kunt hier lekker rustig de krant of een magazine lezen. Ze hebben ook Free Wifi.

De Groote Witte Arend – Reyndersstraat 18 – Op de rustige binnenplaats van deze oude patricierswoning hebben we een biertje gedronken. Ze hebben hier meer dan 80 soorten Belgisch bier.

Tokyo – Haarstraat 8 – Bij Tokyo hebben we sushi gegeten. Prima sushi, maar niet heel bijzonder.

22B – Sint-Vincentiusstraat 22b – Onze laatste stop was 22B. Eigenlijk wilde ik naar iets anders, maar er waren behoorlijk wat dingen gesloten vanwege de zomervakantie. 22B ligt op de benedenverdieping van een voormalige diamantzagerij. Het pand ziet er nog steeds een beetje industrieel uit, maar is ondertussen wel gezellig aangekleed. Er wordt gewerkt met een zelfbedieningssysteem. Zo heb je rustig de tijd om alle huisgemaakte salades, broodjes, quiches en pasta’s te bekijken. Ook hier weer lekker eten, goede sfeer en gratis Wifi.

6 Comments

 1. Kijk. Nuttige informatie. Thx, leuk stukje. Heb je meer aan dan die standaard boekjes of folders.

 2. Hoi Maaike, wat een leuk stukje! Ik ga binnenkort ook naar Antwerpen. Zie dat je in Groningen woont, daar kom ik ook vandaan!

  Groetjes Pauline

 3. Ik woon in hartje Antwerpen en ik kan over het algemeen zeker akkoord gaan met je lijstje. Behalve de groote witte arend. Dat is zo een beetje een “tourist-trap”. 😀
  Volgende keer als je gaat moet je het laten weten, dan geef ik je tips over echte Antwerpse cafes!

 4. @Silke De Groote Witte Arend was ook een beetje een ‘moetje’. We waren al weggelopen bij ‘t Bolleke (wat een onaardige bediening) en wilde toch een biertje drinken in de buurt van het sushirestaurant. Welk cafe raad jij aan in het centrum? Dan weet ik dat voor de volgende keer. Antwerpen is een leuke stad!

 5. Volgende keer met je bij een van de volgende cafe’s gaan:
  – Paters Vaetje (vlakbij de kathedraal)
  – Het elfde gebod (ook vlakbij de kathedraal)
  – De vagant (schuin over de Groote Witte Arend)

 6. Pingback: Blog-ster(ren) ontdekken 22b stilletjes aan ;-! | 22b – zoet zout en zo