Zelfgemaakte vanille-extract

< 15 minuten, Smaakmaker 5 comments

Anderhalf jaar geleden schreef Clotilde over ‘Homemade Vanilla Extract‘. Het idee van DIY (do it yourself) vanille-extract sprak mij meteen aan. Goede vanille-extract is duur en ook ik hield regelmatig vanillestokjes* over na bijvoorbeeld het bereiden van crème brûlee.

Waarom zou je vanille-extract gebruiken in plaats van ‘verse’ vanille? Vanillestokjes moeten eerst een tijdje in vloeistof liggen voordat ze hun smaak afgeven. Je kunt ze dus goed gebruiken in melk, room of siroop wanneer je bijvoorbeeld custard of een saus maakt. Vanille-extract is meteen klaar voor gebruik en kun je toevoegen aan cakebeslag of natuurlijk als smaakmaker bij gebakken nectarine (recept volgt morgen).

Het maken van vanille-extract is ontzettend simpel. Je neemt een schoon potje, je stopt er wat vanillestokjes in en je vult het potje af met sterke drank (+/- 40% alcohol). Sluit het potje en schud het goed. Daarna is het een kwestie van wachten. Je kunt wodka gebruiken. Wodka heeft een neutrale smaak en zal de vanille niet overheersen. Clotilde heeft gekozen voor rum, omdat ze dit ook regelmatig gebruikt in haar canelés, cake en crêpes. Rum combineert qua smaak erg goed met vanille, dus ik heb dit advies opgevolgd. Ik heb nog even getwijfeld of ik bruine of witte rum zou gebruiken. Maar bruine rum is duurder en de witte rum wordt vanzelf bruin door de vanille 🙂 .

*als je gebruikte vanillestokjes goed afspoelt en laat drogen kun je ze ook in een potje met suiker stoppen om vanillesuiker te maken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten + 8 weken wachten |
• 3 vanillestokjes • 250 ml rum of wodka • 1 schoon potje met deksel (250 ml)

Bereiding:

Gebruik een pot die direct uit de vaatwasser komt of giet er kokend water in en laat 10 minuten staan om hem te steriliseren. Giet het water uit de pot.

Snijd de vanillestokjes open met de punt van een scherp mes. Doe de vanillestokjes in het potje en vul af met de sterke drank. Sluit het potje goed en schud een paar keer. Zet het potje op een donkere, koele plek.

Laat de pot 6-8 weken staan en schud hem 1 à 2 keer per week. Het vanille-extract wordt donkerder en donkerder. Na 6-8 weken kun je de vanille-extract gebruiken.

Gebruik elke keer zoveel als je nodig hebt. Vul het potje bij met sterke drank en schud dan opnieuw. Als je een vanillestokje hebt gebruik voor bijvoorbeeld custard, dan kun je deze goed afspoelen en laten drogen. Stop deze dan vervolgens bij de andere vanillestokjes in het potje. Verwijder af toe de oude stokjes als het potje te vol wordt.

5 Comments

  1. Hallo Maaike, Lekker is die zelfgemaakte vanille extract he! Ik maak het ook altijd zelf (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/12/vanille-extract-zelf-maken.html)

  2. Ik drink heel graag vanillemelk, maar bij gebrek aan goedkoop vanillepoeder gebruik ik maar vanillesuiker, maar ‘t geeft toch niet dé juiste smaak die ik wil, ik gebruik eigenlijk ook nooit vanillestokjes, misschien moet ik dat maar eens een keertje doen.

  3. Hoi, ik heb vandaag zelf vanille-extract gemaakt en bij een kruidenwinkeltje 4 vanillestokjes gehaald. Jammer dat ze zo duur zijn per stuk (€ 1,50). Nu maar hopen dat mijn cakes en taarten nog lekkerder zullen smaken dan zo’n zakje of flesje van Oetker.

  4. Ik heb het zojuist gemaakt met wat Sambuca. Ik denk wel dat het de smaak zal beinvloeden. En eigenlijk heb ik het volgende week al nodig. Misschien dat het mijn taart al wat lekker doet smaken 😉 Op goed geluk!

  5. Pingback: Raymond Blanc’s Kitchen Secrets – Nectarine taart | KITCHENS