Bierblik-kip van de Big Green Egg

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 8 comments
Vorige week was het eindelijk zo ver. We hebben een Big Green Egg gekocht! Ik wilde al ruim drie jaar een groot groen ei, maar ik vond ze toch een beetje prijzig. In plaats daarvan heb ik afgelopen jaren mijn Weber  Q100 gebruikt. Een erg fijne barbecue, maar ik was toe aan iets waar ik fatsoenlijk pizza’s op kan bakken.

Een steenoven is geen optie op een patio midden in de stad. Een Big Green Egg daarentegen wel. Na wat wikken en wegen zijn we naar Oldenhof in Zwolle gereden om een medium ei te bekijken. Een BGE gaat als het goed is tientallen jaren mee. Dus onder het mom van ‘hoe langer je wacht, hoe korter je er plezier van hebt’ hebben we in de winkel besloten om hem direct mee te nemen.

We hebben gekozen voor een medium, omdat dit de kleinste maat is waar een pizzasteen voor te krijgen is. Op zich is de medium groot genoeg, maar ik merk ook dat je de BGE gaat gebruiken om meerdere gerechten tegelijkertijd te bereiden. Bijvoorbeeld kip met gepofte aardappelen en gestoofde venkel. Een medium is dan voor 2-3 personen groot genoeg, maar een large geeft je wat meer ruimte.

We hebben de BGE nu vijf dagen gebruikt. De score tot nu toe is pizza, zuurdesembrood, warm stokbrood met kruidenboter, crumble, gebakken banaan, pruimencompote, gebraden kip, bierblik-kip, gepofte aardappel, geroosterde paprika, zalm, gestoofde venkel, lamsbiefstukjes en geroosterde tomaatjes. Tot nu toe ben ik erg te spreken over de BGE. De temperatuur is heel goed te regelen en hij blijft lang warm. Zo kun je meerdere gerechten na elkaar maken. Daarbij is hij veelzijdig. Je kunt er op roken en grillen, maar hem ook echt als oven gebruiken.

Dit is een recept voor beer can chicken. Een van de must try gerechten voor op de barbecue. Je kunt de kip insmeren met een rub die je lekker vindt. Deze is vrij pittig. Gebruik eventueel een beer can chicken roaster. Deze zorgt ervoor dat de kip niet omvalt. In plaats van bier kun je ook cider, wijn of bijvoorbeeld cola gebruiken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1,5 uur |
• 1 scharrelkip • 1 blikje (of flesje) bier • eventueel een bosje tijm • eventueel handje rooksnippers (bijvoorbeeld appel)
voor de rub: • 2 tl paprikapoeder • 2 tl chilivlokken • 2 tl licht bruine suiker • 2 tl kristalsuiker • 1 tl gemalen komijn • 2 tl zeezout • 1 tl cayennepeper • 3 tl gedroogde oregano

Bereiding:

Stook de BGE op tot 200°C. Meng de ingrediënten voor de rub. Spoel de kip eventueel af en dep hem droog. Smeer de kip helemaal in met de rub. Laat de kip 10 minuten liggen. Week de rooksnippers in een bakje water.

Drink het blikje bier half leeg. Of gebruik het blikje van het beer can chicken rekje. Schenk dit blikje dan half vol. Stop een bosje tijm in het blikje. Schuif de kip over het blikje tot de pootjes op de ondergrond staan. Plaats de kip op een lekbak.

Zet de kip in het ei. Braad de kip 60 – 80 minuten tot de kip gaar is. Draai de kip eventueel na een half uur, zodat de kip gelijkmatig gaar wordt. Strooi na 45 minuten een handje houtsnippers op het vuur. Controleer of de kip gaar is met een vleesthermometer. Steek de thermometer bijvoorbeeld tussen de poot en de borst in de kip. Dit is vaak de plek waar de kip het laatst gaar is. De thermometer moet minimaal 80°C aangeven, dan is de kip gaar.

Haal de kip voorzichtig uit het ei. Trek het blikje eruit (pas op heet!) en laat de kip afgedekt met aluminiumfolie en eventueel een thee-/handdoek 10 minuten rusten. Snijd de kip vervolgens aan.

8 Comments

 1. Hey Maaike,
  Mooi recept, en een goede keus, die BCC Roaster, ik zag er zo 1 verkocht worden afgelopen zaterdag…
  Bestrooi jij trouwens ook de binnenkant van de kip?

  Groeten,
  Frank

 2. Dag Frank,

  Ik weet dat dat eigenlijk moet, de binnenkant bestrooien. Maar ik vind dat nooit zo’n fijn klusje. En ik dacht dat met bier en tijm er genoeg smaak aan de binnenkant komt. Is het smaakeffect veel groter als je dat wel doet?

  Groeten,
  Maaike

  Ps ik heb me aangemeld bij het BBQforum. Ik zal daar ook eens wat plaatsen.

 3. Hallo Maaike,
  Dit recept gaan we zeker deze week proberen! Sinds zaterdag hebben we ook een medium BGE en de resultaten zijn veelbelovend. Fijn dat je een zelfmaakrub-recept hebt gepost.
  Veel BGE-plezier. Patrick & Anita Kriele

 4. Hey Maaike ik zou dit graag willen kopen op deze website
  (Beer Can Chicken Roaster m/druip schaal) maar als ik klik op add to card dan gebeurt er niks, kan jij mij daar bij helpen aub ?

 5. @Danny bij mij werkt het ook niet. Ik zou even contact met ze zoeken. http://www.barbecueparadijs.nl/barbecue/over/wie-zijn-wij/

 6. Hi Maaike,

  Wou je toch even vertellen dat ik van de week mijn eerste kamado bbq heb gekocht en het eerst wat ik heb geprobeerd is dit recept… het was erg lekker! Bedankt dat je het hebt gedeeld!

  Arjen

 7. @Arjen Graag gedaan! En je gaat vast nog veel plezier beleven aan je kamado bbq.

 8. Goede morgen Maaike
  Ik heb vanmorgen jou kruidenmix gemaakt voor de kip met het bier
  Heb alleen theelepel knoflook toegevoegd
  Het ruikt geweldig zeg
  Vanavond gaat hij op het groene ei
  Ik ben benieuwd en laat het zeker weten
  Bedankt alvast
  Gr robert