Gebraden kip met mosterd-pepersaus

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Sausjes, spreads en dips, Vlees 2 comments
De bijdrage van Roos Ouwehand in NRC•Next gaat vandaag over ‘de goed gevulde oven’. Het principe van de goed gevulde oven is het optimaal benutten van de verwarmde oven door het het bereiden van meerdere gerechten. Dit omdat het soms zo onzinnig kan voelen om een grote oven te verwarmen voor “als je alleen even iets wil gratineren of één miezerig bolletje knoflook wil poffen”.

Onbewust heb ik dat idee vandaag overgenomen. Op zoek naar een gerecht kwam ik terecht bij Smitten Kitchen en de gebraden kip met Dijonsaus. Voor erbij kocht ik prei en voor na een ananas. Thuis bedacht ik om de prei in de oven te stoven naast de kip. En de ananas heb ik gebruikt voor een tarte tatin van ananas. Dus de goed gevulde oven optima forma.

Natuurlijk kon ik het niet laten om de saus wat aan te passen. Voor een extra kick heb ik groene peperkorrels toegevoegd. De hoeveelheid saus is voldoende voor vier personen en een hele kip. Maar met royale porties saus over twee kippenbouten, gekookte aardappels en de gestoofde prei kom je met twee personen ook heel ver. De overgebleven saus heb ik in de vriezer gelegd.

De prei heb ik in stukken van 4 cm gesneden en in de lengte gehalveerd. Leg de prei in een ovenschaaltje. Giet er een scheutje witte wijn bij en een paar kleine klontjes boter. Bestrooi met wat peper en zout. Dek de prei af met aluminiumfolie of bakpapier en zet de prei naast de kip in de oven.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | voor 2 of 4 personen |
• 2 biologische kippenbouten of 1 hele kip, in delen • zout en peper • 2 kleine sjalotten, fijngesneden • 175 ml witte wijn • 100 ml water • 75 ml slagroom • 2 el Dijonmosterd • 1 el groene peperkorrels • eventueel bieslook • eventueel Allesbinder
erbij: • gekookte aardappels • 2 of 4 stengels prei • klontje boter • scheutje witte wijn

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 225°C. Bestrooi de kip met peper en zout. Neem een braadslee met een dikke bodem en zet deze op het vuur. Verwarm 2 el olijfolie. Braad de kipdelen 5 minuten aan beide zijde. Zet de braadslee met kipdelen met de velkant naar boven in de oven. Braad de kip 20-30 minuten (afhankelijk van de dikte van de poten)

Haal de kipdelen uit de braadslee en leg ze op een bord. Dek het bord af. Zet de braadslee terug op het vuur. Voeg de wijn, het water en de sjalotten toe. Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los. Laat 2-3 minuten inkoken. Voeg dan de slagroom toe en kook nog 1 minuut. Je kunt de saus verder laten inkoken of binden met een beetje Allesbinder. Roer de mosterd, groene peperkorrels en zout naar smaak door de saus. Serveer met de kip.

Geïnspireerd op een recept van Smitten Kitchen

2 Comments

  1. ziet er weer goed uit maaike;
    bij mij rijst de vraag: kiezen voor oven en magnetron, of combimagnetron en oven óf,en óf????
    gr.an

  2. Ik zou in ieder geval kiezen voor een goede oven. En of je daar nou nog een magnetron of combimagnetron bij neemt, maakt niet zoveel uit.