Ananas tarte tatin

30 - 60 minuten, Taart en ander zoet, Toetjes 3 comments
Ik ga niet meer uitleggen hoe de tarte tatin is ontstaan. De meeste mensen kennen het verhaal wel en mocht je het nog nooit gehoord hebben, dan kun je hier meer lezen. Johannes van Dam vindt dat je tarte tatin eigenlijk niet met andere vruchten mag maken dan met appels. Je moet namelijk de juiste zoet-zuur-verhouding creëren. Maar deze versie van de tarte tatin met ananas is toch wel erg lekker. Ik denk dat ik mijn moeder aan een nieuwe taartverslaving heb geholpen. En mijzelf misschien ook wel.

Gelukkig kun je er ook voor kiezen om eenpersoonstaartjes te maken, dan hoef je niet de hele taart met zijn tweëen op te eten. Gebruik dan kleine vormpjes en één plakje bladerdeeg per vormpje.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 30 minuten in de oven | 4 personen (3 lukt ook makkelijk 🙂 |
• 1 halve ananas • 70 g suiker • 35 g boter • eventueel 1 steranijs, tot poeder gewreven in de vijzel flinke • snuf kaneel • 5 plakje roomboterbladerdeeg • 4 el crème fraîche • quichevorm van 26 -28 cm doorsnede

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier. Schil de ananas*, verwijder de harde kern en snijd in plakken van 2 cm dikte. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

Doe de suiker in een steelpan met dikke bodem. Laat de suiker op halfhoog vuur zachtjes karameliseren. Roer de suiker tijdens het smelten niet, maar schud de pan zachtjes op en neer. Laat de suiker lichtbruin kleuren. Zet het gas uit onder de pan en voeg de boter, kaneel en eventueel de steranijs toe. Roer dit mengsel even door. Giet dit mengsel in de taartvorm en leg er de plakken ananas op. Zet de taartvorm 10 minuten in de oven.

Plak de plakjes bladerdeeg zo aaneen, zodat je een groot vlak hebt om er een cirkel ter grootte van de taartvorm uit te snijden. Leg het bladerdeeg op de ananas en stop het deeg in (het deeg moet binnen de randen van de taartvorm vallen). Prik een aantal gaatjes in het bladerdeeg. Bak de tarte tatin 20-25 minuten in de oven.

Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg dan een bord of schaal op de taartvorm en draai de taart om. Kijk wel uit voor de hete karamel die eruit kan lopen, draai de taart dus van je af. Snijd in stukken en serveer met een lepel crème fraîche.

*Je kunt hiervoor een ananasschiller gebruiken, dan krijg je ronde schijven. Je kunt de ananas ook in vieren snijden, schillen en de kern verwijderen. Dan krijg je stukjes ananas, maar dat kan ook prima.

3 Comments

  1. Ik heb em gemaakt! Lekker!!!!

  2. Moet ik zeker ook eens proberen!

  3. Super lekker en de karamel is mmmmmmm!!!!!