Gebraden lamsbout met aubergine

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 4 comments

Het braden van een lamsbout is niet ingewikkeld. Je moet alleen goed het gewicht en de daarbij behorende braadtijd in de gaten houden. Bereken eerst de braadtijd (zie onder de foto). Verwarm de oven goed voor en haal de bout tijdig uit de koelkast. Om helemaal zeker te weten hoe gaar de bout is, kun je een vleesthermometer gebruiken. Steek de vleesthermometer pas tegen het eind van de braadtijd in het vlees, zodat je het vlees niet te vaak hoeft in te prikken.

Braadtijden:

Rosé: 15 minuten per 0,5 kg + 20 minuten extra voor de hele bout
Medium: 18 minuten per 0,5 kg + 20 minuten
Gaar: 23 min per 0,5 kg + 20 minuten
Laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het gaat snijden.

Dit recept is voor zes personen, maar je kunt ook een kleinere lamsbout nemen en de overgebleven saus gebruiken voor over de pasta. Bij een lamsbout van een kilo kun je de aubergine en ui meteen toevoegen. Braad de lamsbout dan een uur in plaats van anderhalf uur.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 2 uur | 6 personen |
• 1 biologische lamsbout met bot (2 kg) • olijfolie • zeezout peper • 4 kleine aubergines • 2 rode uien • 1 el gedroogde oregano • bosje verse rozemarijn, alleen de blaadjes
voor de tomatensaus: • 2 tot 3 tenen knoflook, in plakjes • bos bladpeterselie, blaadjes apart en steeltjes gehakt • olijfolie • 2 blikken pruimtomaten • zeezout en zwarte peper • azijn • 1 gedroogde Spaanse peper • 3 ansjovisfilets

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C. Wrijf de lamsbout rondom in met olijfolie, zout en peper en leg hem in een braadslee. Braad de lamsbout een half uur in de voorverwarmde oven.

Halveer de aubergines en snijd ze vervolgens in dikke parten. Pel de uien en snijd ze elk in zes parten. Hussel de aubergine met de ui en wat olijfolie, peper, zout en de oregano.

Giet het meeste vet van het lamsvlees weg en bestrooi het vlees met de gehakte rozemarijn. Leg de stukken aubergine en ui om de bout en zet de braadslee nog 1 uur in de oven. Draai het vlees na 20 minuten om. Schep de groente elke 20 minuten om en voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt.

Maak ondertussen de tomatensaus. Fruit de knoflook en de peterseliesteeltjes 1 minuut in een beetje olijfolie. Voeg dan de tomaten, een snufje zout en peper, een scheut azijn, de gedroogde peper en de ansjovisfilets toe. Houd de saus een half uur tegen de kook aan.

Haal wanneer het vlees gaar is, de braadslee uit de oven. Leg het vlees op een schaal en bedek losjes met folie. Giet het overtollig vet uit de braadslee, maar laat de aubergine en ui achter in de pan. Voeg de tomatensaus toe en zet de braadslee op matig vuur. Schraap met een houten spatel over de bodem om alle stukjes los te maken. Roer voorzichtig, het moet een saus met grove stukken blijven.

Voeg de blaadjes peterselie toe en verwarm nog een paar minuten. Proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel nog wat peper, zout of azijn toe. Snijd het vlees aan tafel in plakken. Serveer met de groente, knapperig brood en eventueel een salade.

Noot: Snijd overgebleven lamsvlees in stukjes en meng met overgebleven aubergine/tomatensaus. Dit mengsel is de volgende dag heerlijk met gekookte pasta.

Gebaseerd op een recept uit Kook met Jamie

4 Comments

 1. Ik denk dat ik nog even wacht totdat de rozemarijn uit de kruidentuin weer boven de grond is gekomen.
  Want je moet er idd wel verse rozemarijn voor gebruiken.

 2. @marcel, de rozemarijn overwintert bij mij altijd goed. Als het tenminste niet te hard vriest.

 3. Maaike!
  Wat een toprecept! Het was mega-lekker! Vooral de saus was goed! Wij zijn fan van jou en jouw site! likje!\

 4. Bedankt! Wat een mooi recept, de Gebraden Lamsbout met Aubergine.
  Wij wonen in Cochrane Canada AB, vlakbij Calgary. Heb de side net ontdekt en ben er heel blij mee.
  Zijn overigens met de kerstdagen in Nederland en ook daar zullen wij putten uit de mooie recepten.