Coquilles in hazelnootboter

15 - 30 minuten, Hapjes, Vis 2 comments
Afgelopen week kwam ik dit gerechtje tegen in de Allerhande. Het zag er smakelijk uit, dus een boodschappenlijstje gemaakt en op de fiets naar de Selwerd AH. Mijn vermoeden is dat alleen de grotere AH’s Sint-Jakobsnoten verkopen. De Selwerd AH ligt in een buitenwijk van Groningen. Het is een echte ‘volks’ AH. Als je op zoek bent naar een goede Groningse tongval, dan vind je hem daar.

In het gangpad van de vriezers komt een mevrouw met een rollator mijn richting op. Ik wacht met het openen van de grote glazen deur, zodat zij er langs kan. Maar nee, ze wilde even rustig kijken wat er allemaal in de vriezers te vinden is. En ik mag de deur wel dicht laten, hoor. Nee, mevrouw ik heb zelf wat nodig en ik pak een zakje coquilles. “Daar zit ook niet veel in voor een tientje”, was het commentaar. “Dit zijn Sint-Jacobsschelpen, die eet je als voorgerecht dus je hebt er ook niet veel van nodig”. “Dat weet ik ook wel, ja”. Ik wilde nog bijna zeggen: “ik ga vanavond niet uit eten, dus dit is helemaal niet duur…”, maar ik heb mijn mond toch maar gehouden.

De Sint-Jakobsschelp (in het Frans coquilles Saint-Jacques) is vernoemd naar Sint Jacob, die begraven heet te zijn in Santiago (Sint-Jacob) de Compostela. Deze schelpen waren een specialiteit in Santiago en de pelgrims brachten een schelp mee als bewijs dat ze hun pelgrimstocht voltooid hadden. Deze kon meteen ook als bedelnap dienen en als bord (bron: De Dikke van Dam). De ‘dingen’ die wij kennen als coquilles zijn de cilindervormige stukjes sluitspier (de Sint-Jacobsnoten). Soms vind je nog schelpen met het oranje koraal erbij. De rest van het schelpdier is meestal al tijdens het schoonmaken verdwenen. Coquilles zijn het lekkerst als ze van binnen nog rauw zijn.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 4 personen |
• 30 g hazelnoten, gehakt • 75 g roomboter • 1 sjalot, gesnipperd • klein bosje koriander of peterselie, fijngesneden • 12 sint-jakobsschelpen

Bereiding:

Rooster de hazelnoten in een kleine koekenpan goudbruin. Schep ze uit de pan. Doe 15 g boter in de koekenpan en fruit de sjalot een minuut of vier. Voeg de rest van de boter toe en laat smelten. Roer de hazelnoten en de koriander/peterselie door de saus en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de grill. Verdeel de sint-jakobsschelpen over vier vuurvaste schaaltjes. Schenk de botersaus over de sint-jakobsschelpen. Grill de schelpen in 4-5 minuten.

Gebaseerd op een recept uit Allerhande

2 Comments

  1. Leuk zo’n bijzondere combi. Nooit gedacht aan hazelnoten bij de smaak van sint-jakobsschelpen. Hoe smaakte het? Lijkt mij alleszins beter dan die frites van een paar dagen terug 😉

  2. Smaakt goed. De nootachtige smaak combineert goed met het zoetige van de Sint-Jacobsschelpen. Johannes van Dam vindt dat er ook altijd wat zuur bij moet. Een drupje citroensap is misschien nog wel lekker voor een volgende keer.