Hangop van karnemelk met kletskop

> 60 minuten, Toetjes 1 comment

Ik maak wel vaker hangop van yoghurt, maar ik had nog niet eerder bedacht dat je ook hangop van karnemelk kunt maken. Het friszure van de karnemelk met het zoete van de kletskoppen en de bruine basterdsuikersiroop sprak mij wel aan. Dus op zaterdagmiddag ben ik begonnen met het toetje van zondagavond.

Bij het opgieten van de karnemelk (1 liter) liep al direct een hoop vocht door het doek heen. Misschien komt het doordat ik kaasdoek gebruikt heb in plaats van een theedoek. Na een paar uur uitlekken, maakte ik me een beetje zorgen of er uiteindelijk wel genoeg hangop over zou blijven voor twee personen. Na alle hangop uit het doek geschraapt te hebben, bleven er precies twee scheppen over. Dat lijkt een beetje karig, maar hangop is machtig, dus aan een volle schep heb je genoeg. Misschien werkt iets dikkere (boeren) karnemelk beter? Verder bleek het inderdaad een goede combinatie. Friszuur en romig met zoet en knapperig.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten + 1 dag | 4 personen |
• 2 liter karnemelk • 1 tl kaneel • 100 g bruine basterdsuiker • 3-4 kletskoppen

Bereiding:

Leg een natgemaakte schone kaasdoek of theedoek (zonder zeepluchtjes) in een zeef of vergiet. Hang de zeef boven een grote kom en schenk de karnemelk in de zeef. Dek de zeef af met een bord en zet de kom met karnemelk minimaal 24 uur in de koelkast.

Als het vocht uit de karnemelk is gelopen, kun je de hangop uit het doek scheppen. Breng ondertussen de bruine suiker met 2 el water langzaam aan de kook. Laat een aantal minuten op laag vuur inkoken tot een siroop. Laat iets afkoelen. Klop de hangop samen met de kaneel en 1-2 el bruine suiker met een garde op.

Verdeel de hangop over 4 bordjes. Verkruimel de kletskoppen boven de hangop en schep wat van de siroop rond de hangop.

Recept uit Delicious.

One Comment

  1. Hoi Maaike, we hadden op het werk wat pakken karnemelk die net aan de datum waren, ik dacht weggooien is zonde dus kwam ik op het idee om er hangop van te maken…nog nooit eerder gedaan, dus was ik op zoek naar een recept en kwam ik dit tegen, het staat nu in de koelkast, ben heel benieuwd wat de cliënten ervan vinden 🙂