Kokos-limoencupcake met meringue

30 - 60 minuten, Toetjes 2 comments

Ik had al een tijdje de wens om zelf canelés te bakken. Nu had ik daarbij twee problemen. Het eerste probleem was het vinden van canelésbakvormpjes. Oorspronkelijk worden canelés gebakken in koperen vormpjes, maar voor de thuisbakker is een siliconen bakvorm een goed alternatief. Alleen bleek het erg lastig om in Nederland een siliconen canelésvorm te vinden. Uiteindelijk bood Oldenhof in Hilversum uitkomst. Helaas moest ik het wel doen met mini-canelés, maar dat betekent gewoon dat je er meer dan 1 tegelijk mag eten.

Clotilde schreef al eerder over haar canelés-mislukkingen. Deze werden veroorzaakt door haar ‘leugenachtige oven’. Ook mijn oven blijkt een leugenaar. Na aanschaf van een oventhermometer, kon ik hem ontmaskeren. Mijn canéles waren een groot succes (recept) en sindsdien vertrouw ik niet meer op mijn oven, maar op mijn oventhermometer. Ook voor deze cupcakes bijvoorbeeld.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 12 stuks |
• 160 g bloem • 3 tl bakpoeder • 125 g witte basterdsuiker • snufje zout • 65 g zachte ongezouten boter • 2 eieren • 125 ml kokosmelk • sap en rasp van 1 limoen • 65 g geraspte kokos
meringue: • 2 eiwitten • sap en rasp van 1 limoen • 100 g suiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C. Doe de bloem, bakpoeder, suiker, snuf zout en zachte boter in een ruime kom. Mix de ingrediënten op lage snelheid tot het kruimelig is. Voeg de eieren toe en mix tot ze goed zijn opgenomen. Voeg al roerend de kokosmelk en de limoensap en -rasp toe. Mix even op hoge snelheid en spatel vervolgens de geraspte kokos luchtig door het beslag.

Zet eventueel papieren cakecupjes in een muffinvorm. Vul de vormpjes met het beslag en bak de cupcakes in 20-25 minuten gaar. Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze er dan uit en laat ze verder afkoelen.

Klop de eiwitten en 1 el limoensap in een vetvrije kom net stijf. Zet de kom op een pan met een laag kokend water. Voeg de langzaam de suiker toe, terwijl je blijft mixen tot je een glanzende meringue hebt. Mix tot slot de limoenrasp door de meringue.

Verhoog de oventemperatuur naar 190°C. Spuit een toef meringue op elk cakeje en zet ze op een bakplaat. Zet de cakejes 5-10 minuten in de oven tot de meringue net gekleurd is.

Gebaseerd op een recept uit Delicious

2 Comments

  1. Maaike, ze waren héééérrlijk!
    Ron en An.

  2. Pingback: Kokos-limoen cupcake met meringue : Utaste Wine & Food