Canelés et Le Fournil

Blog 2 comments

Afgelopen vrijdag ging ik logeren bij een vriendin. Zij woont vlakbij het Olympiaplein in Amsterdam-Zuid. Op weg daarnaartoe dacht ik al: ‘morgen niet vergeten om langs Le Fournil te rijden en canelés te kopen’. Een paar maanden geleden heb ik bij vrienden deze fantastisch lekkere gebakjes gegeten en sindsdien zijn ze niet meer uit mijn gedachten verdwenen. Canelés hebben een knapperige, gekarameliseerde buitenkant en een soort custardachtige, zachte binnenkant. Erg lekker, dus die moest ik per se halen.

Op mijn park & bike-fietsje, hup, naar Le Fournil. Daar aangekomen stond er een rij van tien mensen buiten de deur en binnen was het helemaal vol gepakt. Ik heb nog even getwijfeld, maar ik heb het er toch maar op gewaagd. Nummertje getrokken (nummer 47, terwijl nummer 30 aan de beurt was) en naar de naast gelegen Bruna gegaan. Krantje en een nieuw tijdschrift Foodies gekocht. Daarna braaf aangesloten in de rij.  

Ondertussen nog maar tien wachtenden voor me. Zo had ik tenminste ook even tijd om me te oriënteren op al het lekkers in de winkel. De keuze uit knapperige Franse brooden is erg groot en ook de vruchtentaartjes, Madeleines, croissantjes, pains-au-chocolat etc. zijn er in vele soorten. En natuurlijk de canelés.

Gelukkig heeft Le Fournil grote hoeveelheden personeel in dienst, dus was ik toch nog snel aan de beurt. Met vier canelés en twee broden met noten en vruchten (en € 12,-  armer) liep ik even later blij de deur uit. Eén canelé heb ik in de auto opgegeten en de anderen voor de veiligheid maar in de kofferbak gedaan. Dat was maar goed ook, want anders hadden de overige drie Groningen zeker niet gehaald.

Het brood smaakt ook fantastisch, knapperige Franse korst en zacht en vol van smaak vanbinnen. Ik wil ook zo’n bakkerij in Groningen! Dan zou ik nooit meer ergens anders brood kopen.  Dus iemand ambities?

Le Fournil de Sébastien
Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
020-6724211

Een recept voor canelés vindt je bij Chocolate & Zucchini. Binnenkort maar eens uit proberen.

P.S. Eén klein minpuntje, ik kan het niet laten. Le Fournil heeft maar één kassa en dat blijkt de bottleneck in het hele verkoopproces. Zes meisjes staan rond de kassa te dartelen totdat ze aan de beurt zijn om hem te gebruiken. Niet handig, maar ach, misschien wel heel Frans?

2 Comments

  1. In Hilversum is sedert ongeveer een jaar nu ook een Fournil. We kunnen ons geluk niet op. Het Nederlandse brood, of wat daar tegenwoordig voor doorgaat, is een soort watten. Er zit geen smaak aan, is slap, in een woord: niks. Een paar echt goede bakkers buiten beschouwing gelaten. Hier proef je brood zoals brood moet smaken, het is stevig en geurig. Leuke site, trouwens.

  2. Hoi Maaike,
    Ik heb vanuit onze nieuwsbrief een link gemaakt naar je vacherin-kaasfondue. Bedankt voor je tips!
    Vriendelijke groeten,
    Wendy
    Fun Food Factory Shop & Kookschool