Lamsschenkelcassoulet met gremolata

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees Comments are Disabled
Pfff, ik heb vandaag helemaal geen zin om iets bij dit recept te schrijven. Behalve dan dat het erg goed smaakte zaterdagavond. Zeker met een glas chardonnay Grand Valensac uit 2008. Een chardonnay met een lichte houtlagering die perfect past bij de volle smaken van de cassoulet en de gremolata.

lamsschenkelcassoulet

Een jaar geleden: Pasta met biefstuk Stroganoff
Twee jaar geleden: Tosti’s met chorizo en roomkaas


Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten + 2,5-3 uur stoven | 4 personen |
• olijfolie • 2-4 biologische lamsschenkels (1 kg) • 50 g pancetta of spek, in stukjes • 2 uien, in dunne ringen • 2 teentjes knoflook, gehakt • 2 tl rozemarijn, gehakt • 1 klein blikje tomatenpuree • 2 laurierblaadjes • 4 takjes tijm • 250 ml droge witte wijn • 1 l kippenbouillon (of 2 blokjes) • 2 blikken gepelde tomaten • 4 pikante worstjes • 2 blikken witte of cannellinibonen, afgespoeld en uitgelekt
voor de gremolata: • 2 teentjes knoflook, gehakt • schil van 1 citroen, geraspt • 1 el rozemarijn, gehakt

Bereiding:

Bestrooi de lamsschenkels met peper en zout. Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan en bak de lamsschenkels rondom bruin in 5 minuten. Haal ze uit de pan en leg apart.

Bak de stukjes spek in 3-4 minuten knapperig. Voeg de ui, knoflook en rozemarijn toe en bak 3-4 minuten. Voeg de laurier, tomatenpuree en takjes tijm toe en roer 1 minuut. Voeg de wijn toe en laat tot de helft inkoken. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en leg de lamsschenkels terug in de pan. Dek het oppervlak af met bakpapier en leg de deksel op de pan*. Laat de lamsschenkels 2,5-3 uur op heel laag vuur stoven.

Bak de worstjes in een koekenpan rondom bruin in 3-4 minuten. Snijd de worstjes in plakken van 2 cm dikte.

Haal de schenkels uit de pan. Voeg de blikken gepelde tomaat toe en laat de saus op halfhoog vuur een aantal minuten inkoken. Draai het vuur lager en voeg de worstjes en bonen toe. Laat de saus nog 10 minuten zachtjes koken. Doe de schenkels terug in de pan om nog even door te warmen.

Meng de ingrediënten voor de gremolata in een kommetje. Serveer de cassoulet met knapperig brood en het kommetje gremolata. Strooi de gremolata naar smaak over je bord.

*Je kunt eventueel een stuk bakpapier nemen en daarmee de lamsschenkels afdekken. Druk het bakpapier tot net op de saus. Leg vervolgens de deksel op de pan. Hiermee verklein je de ruimte en wordt de lamsschenkel beter gaar.

Geïnspireerd op een recept uit Delicious.

Comments are closed.