Calzone alla parmigiana

> 60 minuten, Hartige taart 8 comments
Parmigiana betekent letterlijk ‘uit Parma’. Parma is een stad in het noorden van Italië. Melanzane alla parmigiana wordt in Amerika ook wel alleen ‘parmigiana‘ genoemd. Dit gerecht bestaat uit plakken aubergine met kaas en tomatensaus en wordt gebakken in de oven. Deze calzone alla parmigiana wordt ook gevuld met aubergine, tomaat en kaas.

calzone

Nu probeer ik regelmatig vegetarisch te eten. De man in huis is hier echter niet zo blij mee. Dus om hem een beetje tegemoet te komen, wilde ik blokjes salami toevoegen aan de calzones. Bij Basarz hebben ze me sopressata aangeraden. Een milde salami, die niet te overheersend is over de andere ingrediënten. Wat mij betreft kan deze calzone net zo goed zonder vlees. De aubergine is ook ‘vlezig’ en met de knoflook en basilicum heeft de vulling veel smaak.

Een jaar geleden: Sambal van rode ui
Twee jaar geleden: Ravioli met prosciutto, zongedroogde tomaten, basilicum en mozzarella


Ingrediënten:
| bereidingstijd 60 minuten | 4 personen |
• 1 pakje pizzadeeg (La tua farina, o.a. AH) • 2 aubergines, in blokjes • 12 teentjes knoflook, gepeld • 4 el olijfolie • 200 g buffel- of koemelkmozzarella • 5 rijpe tomaten • 3 el fijngesneden basilicumblaadjes • 4 el vers geraspte Parmezaanse kaas • zeezout en versgemalen peper • eventueel 1 dikke plak sopressata (of een andere soort Italiaanse salami), in blokjes

Bereiding:

Schuif een bakplaat of pizzasteen in de oven. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de blokjes aubergine met de tenen knoflook in een braadslee. Besprenkel met olijfolie en schep om. Rooster de aubergine 20-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Haal de braadslee uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Zet de oven op 220°C.

Maak het deeg volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de tomaten en mozzarella in blokjes. Laat ze uitlekken in een zeef. Doe de aubergine, knoflook, tomaat, mozzarella, Parmezaanse kaas en eventueel sopressata in een kom. Breng op smaak met de basilicum, zout en peper. Meng alles goed.

Verdeel het deeg in vieren. Rol het deeg uit tot 4 cirkels met een doorsnede van 20 cm*. Leg 1/4 van de vulling op één helft van de deegcirkel. Laat een rand van 1 cm vrij. Vouw de andere helft over de vulling heen. Druk de randen van het deeg op elkaar en plooi de rand zodat de vulling er niet uit kan lopen. Bestrijk de calzone met een beetje olijfolie.

Laat de calzones op het bakblik of pizzasteen glijden. Bak ze eventueel in 2 delen. Bak de calzones 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de calzones 5 minuten staan voor je ze opdient, dan kan de vulling iets afkoelen. Serveer ze koud of warm.

*Je krijgt de pizza’s het makkelijkst met een pizzaschep op de hete pizzasteen. Heb je deze niet, rol het deeg dan uit op bakpapier. Leg de pizza’s dan met bakpapier en al op de hete bakplaat/pizzasteen.

Aangepast recept uit ‘Pizza, calzone en focaccia’

8 Comments

 1. De beschrijving bij ‘Calzone alla parmigiana’ 02.01.10 is niet juist. Er staat:
  “Parmigiana betekent letterlijk ‘uit Parma’. Parma is een stad in het noorden van Italië.”
  Maar het gerecht Parmigiana di melanzane komt oa. uit Sicilië en heeft niets te maken met Parma of met de kaas Parmigiano Reggiano. Volgens de Sicilianen komt de naam van dit gerecht van parmisciana de houten plankjes van de zonweerende raamluiken die doen denken aan de laagjes in dit gerecht.

  Vriendelijjke groeten,
  Montebasso

 2. Dank voor de reactie. Dit wist ik niet. Weer wat geleerd!

 3. La Tua Farina is uit de schappen van AH. Tot mijn grote spijt. Ik was al enkele jaren fan van dit meel en div. fam.leden met mij. Ik ben op zoek naar een winkel waar het nog wél verkocht wordt.

 4. @G. Snel is het bij alle AH’s uit het schap? Ik merk dat sommige het wel verkopen en andere niet. In Groningen verkopen ze het ook bij Basarz.

 5. Misschien kan jij mij helpen ik ben fan van La Tua Farina PIZZAdeeg maar AH verkoopt het niet meer ik zie o.a. staan weet jij misschien waar het deeg wel nog te koop is (ik mis het enorm!!!!)
  Alvast bedankt voor je moete

 6. oeps eerst lezen dan schrijven. Zie nu pas bovenstaande opmerkingen, kom uit Zuid Holland nog tips voor daar in de buurt evt. Noord Holland?!

 7. @Bianca ik heb helaas geen tips. Misschien iemand anders?

 8. Het is te koop bij de Xenos! Ik heb het in Den Haag gekocht, maar ik weet niet of elke Xenos dit deeg in het assortiment heeft.