Sambal van rode ui

Sausjes, spreads en dips 4 comments

Bij House of Spice verkochten ze in de begintijd van hun winkel heel veel kruiden en specerijen. Ook hadden zij allerlei interessante potjes met smaakmakers, waaronder Hottie Sambal. Hottie is een ‘uit de hand gelopen hobby’ van iemand uit Rotterdam. Hottie (typ voor de gein hotties in op google en je komt bij heel ander soort hotties uit) is zelf sambal (en sauzen) gaan maken en verkopen. Er zijn 6 soorten. Waaronder aardappel, tomaat/massala, paprika/laos en rode ui/honing. Ik heb een aantal van de sambals gekocht en vond ze erg lekker. Vooral de rode ui/honing op een boterham met oude kaas of bij zachte geitenkaas.

House of Spice is zich door de jaren heen steeds meer op lunch en kookworkshops gaan richten. Het assortiment kruiden/specerijen en smaakmakers is hierdoor wat kleiner geworden. Ze hadden op een gegeven moment ook geen Hottie Sambal meer. Dus toen ben ik zelf maar aan de slag gegaan. Zonder recept, maar gewoon een kwestie van uitproberen. Uiteindelijk is deze versie ontstaan. Niet precies zo als de sambal van Hottie, maar wel net zo lekker. Als ik weer tegen een potje Hottie Sambal paprika/laos of aardappel aan loop, dan koop ik die meteen.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten | 2 potjes van 250 ml |
• 250 g rode ui • 3 rode Spaanse pepers • 1 el olie • 125 ml rode wijnazijn • 4 el honing • 1 el peperkorrels • snufje zout

Bereiding:

Snipper de ui heel fijn. Snijd de Spaanse pepers (met zaadjes) in kleine stukjes. Proef een klein stukje peper. Als de peper erg scherp is, dan zou ik twee à tweeënhalve peper gebruiken. Fruit de ui en peper ongeveer 10 minuten in de olie op laag vuur. Laat de ui zacht worden, maar niet kleuren.

Voeg de rode wijnazijn en honing toe. Wrijf de peperkorrels kapot in een vijzel. Voeg de peper en een snufje zout toe aan de rode ui. Laat het mengsel onder af en toe roeren iets in koken. Als de ui zacht is en het mengsel iets dikker is geworden (dit is na ongeveer 20-30 minuten), kun je de sambal over kleine, schone* (weck)potjes verdelen. Sluit de potjes goed af.

*doe de potjes en ringen in de vaatwasser of kook de potjes en ringen in water met een beetje soda schoon (daarna goed afspoelen).

4 Comments

  1. Hottie verkoopt haar sambals online, zie hier.

  2. Hoi M. Ik had de link naar de site van Hottie ook in mijn post staan, maar het bordeaux rood van de link is niet heel duidelijk. Ook had ik niet aangegeven dat je daar online kan bestellen. Dank voor de reactie. Wat mij vaak weerhoudt van online bestellen, zijn de bezorgkosten. €6,20 bezorgkosten op € 10,- voor vijf potjes vind ik behoorlijk veel. Ik snap wel dat het niet anders kan, maar dat speelt wel mee in de afweging.

  3. Hé wat is dat voor een hip ding voor de url. Er staat nu MK heel profi! x

  4. Dat is een favicon. Mooi he. Kan ik misschien ook wel voor jou maken als je dat wil 🙂
    x