Lemony pizza’s

15 - 30 minuten, Hartige taart 1 comment

Ongeveer een jaar geleden schreef ik al over mijn strubbelingen met ongebakken pizza’s en pizzastenen. Mark van Kokend Water heeft om dit probleem te tackelen de Superpeel aangeschaft. De investering van € 45,- vond ik toch iets aan de hoge kant, dus ben ik met mijn eigen namaak Superpeel aan de slag gegaan.

pizza_courgette

Met aluminiumfolie en een snijplank kom je een heel eind, maar het blijft toch behelpen. Al eerder had ik bij Kookboek & Keukengerei naar een pizzaschep gekeken, maar ze verkocht daar een schep met een lange steel. Erg praktisch als je een Garth pizzaoven (op verlanglijst!) in je tuin hebt staan. Voor een ‘gewone’ oven vind ik zo’n lange steel toch een beetje overdreven. Vorige week wilde ik toch weer zelf pizza bakken. Ik dacht ‘ik probeer het nog een keer bij Kamphuis Kookgereedschap’. Daar vond ik een simpele pizzaschep voor € 14,- (ok, je kunt hem ook zelf figuurzagen), maar hij doet zijn werk hardstikke goed. Zo goed dat het zelfs resulteerde in twee keer pizza bakken in één week.

In beide pizza’s is citroen te vinden. Het zijn lichte, zomerse pizza’s. Voor de pizza met geitenkaas en courgette heb ik gebruik gemaakt van geitenkaas op olie. Deze is o.a. te verkrijgen bij Basarz en bij Luna Meze (A-straat 3). De geitenkaas op olie combineert altijd heel goed met citroen. Voor de salade van Le Puy-linzen, geitenkaas en munt  gebruik ik deze ook het liefst. In het tweede recept wordt de ansjovis gemarineerd in o.a. wat citroensap. Dit zorgt ervoor dat de ansjovis niet meer zo zout is. Een verassend lekker pizza met een mooie combinatie van zout (ansjovis en kappertjes), zuur (citroen en kappertjes), pikant (rode peper) en zoet (tomatensaus en mozzarella).

Je kunt zelf pizzadeeg maken of gebruik een pakje (bij Basarz verkopen ze bloem met gist speciaal voor pizzabodems). Strooi wat griesmeel van harde tarwe onder het deeg voordat je het uitrolt. Dit voorkomt vastplakken.

Pizza met geitenkaas en courgette

Ingrediënten:
| 30 minuten | 2 personen |
• 1 bolletje geitenkaas op olie • 1 citroen • 8-10 blaadjes basilicum, in reepjes • peper en zout • 1 courgette, in dunne plakjes • olijfolie • 2 bolletjes pizzadeeg

Bereiding:

Verwarm de oven (met pizzasteen) voor op 230°C. Meng de geitenkaas met het sap van een halve citroen. Rol het pizzadeeg uit tot twee bodems. Bestrijk de bodems met de geitenkaas. Strooi er wat basilicum over en breng op smaak met een beetje peper en zout.

Beleg de pizza’s met de courgetteplakjes. Besprenkel met een beetje olijfolie en knijp er nog wat citroensap over uit. Bak de pizza’s in 15 minuten knapperig.

Bron: Smitten Kitchen

Pizza met mozzarella, ansjovis, peper en kappertjes

Ingrediënten:
| 30 minuten | 2 personen |
• 8 ansjovisfilets • 1 rode peper, zaden verwijderd en in dunne reepjes • 2 volle tl kappertjes • sap en rasp van een 1 citroen • extra virgine olijfolie • 6 el tomatensaus • 1,5 bol mozzarella, in stukjes • 2 bolletjes pizzadeeg

Ingrediënten:

Verwarm de oven (met pizzasteen) voor op 230°C. Halveer de ansjovisfilets in de lengte. Doe de ansjovisfilets met de rode peper, kappertjes en citroenrasp in een kom. Voeg een paar el olijfolie en wat citroensap toe. Laat 15 minuten marineren.

Rol de bolletjes deeg uit tot twee pizzabodems. Bestrijk beide bodems met tomatensaus. Beleg met stukjes mozzarella en verdeel de ansjovis gelijkmatig over de pizza. Schep wat rode peper en kappertjes over de pizza en besprenkel met wat overgebleven marinade. Bak de pizza in 15 minuten knapperig.

Bron: Jamie’s Italië