Torentje van portobello, biet, geitenkaas en appel

Hoofdgerechten, Uit eten, Vegetarisch Comments are Disabled

Gisteravond heb ik weer eens bij ‘de Grut’ gegeten. Grut is een eetcafé in Nijmegen-Oost met goed eten en goede wijn. Ik kom hier graag. Je kunt niet resereven, maar het is helemaal niet vervelend om met een wijntje aan de bar op je tafel te wachten. Naast de huiswijn hebben ze altijd een paar flessen wijn geopend klaar staan, zodat je de betere wijnen ook per glas kunt drinken. De kaart wisseld wekelijks en sluit altijd goed aan bij de seizoenen.

En wat altijd leuk is bij Grut, is dat ik meestal bekenden uit mijn middelbare schooltijd tegenkom. Dus voor je het weet zit je weer bij iemand anders aan tafel bij te kletsen.

Grut
Berg en Dalseweg 236
6522 CE Nijmegen

Dit gerecht heb ik geïnspireerd op iets dat ik gisteravond bij de Grut gegeten heb. Daar bestond dit gerecht uit blini’s (soort pannekoekjes) van biet. Lekker, maar ik vond de structuur van de blini’s iets te zacht in combinatie met de geitenkaas. Ik heb er een eigen draai aan gegeven door beignets van geraspte biet te maken. Dit zorgt voor een andere textuur. Het gerecht werd geserveerd met kervel, maar dat was niet te krijgen in de supermarkt. Geroosterde pijnboompitten vond ik een goede alternatieve smaakmaker.

De foto doet niet echt recht aan het gerecht. Ik heb ontdekt dat het nog wel redelijk lukt om foto’s met de flitser te maken, maar eigenlijk alleen als je een gerecht van bovenaf kunt fotograferen. Met een torentje is dat een beetje lastig. De weerkaatsing van het flitslicht valt vooral bovenop en niet aan de voorkant. Toch maar weer verder experimenteren met belichting.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 2 personen |
• 200 g rauwe biet, grof geraspt • 1 ei, losgeklopt • 45 g bloem • peper en zout • 2 el olijfolie • 2 portobello’s (paddestoel) • klontje boter • 1 goudreinet • 80 g milde zachte geitenkaas • 2 el pijnboompitten • eventueel beetje stroperige balsamico

Bereiding:

Meng de geraspte biet met het losgeklopte ei en de bloem. Breng op smaak met wat zout en peper. Verwarm de olijfolie een koekenpan. Schep vier bergjes van het bietenmengsel in de koekenpan en druk ze plat. Bak de bietenbeignets aan beide kanten bruin en knapperig. Houd de beignets warm tussen twee borden of in de oven.

Bestrijk de portobello’s aan beide kanten met olie. Bestrooi met wat peper en zout. Bak ze in 10 minuten bruin en gaar in een hete koekenpan. Keer de portobello’s regelmatig.

Steek met een appelboor de kern uit de goudreinet. Snijd twee 0,75 cm dikke plakken uit de appel en snijd de rest van de appel in blokjes. Laat in een tweede koekenpan het klontje boter smelten. Als de boter schuimig is, voeg dan de plakken appel en de blokjes appel toe. Bak de appelplakken een paar minuten aan beide kanten. En schep de appelblokjes een paar keer om.

Als de portobello gaar is, kun je het gerecht gaan afmaken. Schep op twee borden in het midden een laagje appelblokjes. Leg er een bietenbeignet op. Verkruimel de geitenkaas over de beignet. Daarna bouw je het torentje af met nog een beignet, de plak appel en tot slot de portobello. Strooi pijnboompitten rondom en garneer eventueel met stroperige balsamico-azijn. Lekker met stokbrood en een groene salade.

Comments are closed.