Mexicaanse soep

30 - 60 minuten, Soep 3 comments

Ik heb nog niet echt tijd gehad om het nieuwe boek van Jamie Oliver goed te bekijken. Vanavond neem ik hem maar eens mee naar mijn bed. Dan kan elke avond een stukje lezen. Bij het doorbladeren kwam ik al wel het recept van rustieke Mexicaanse soep tegen. Soep met tortilla’s en avocado sprak mij wel aan.

jamie_oliver_mexicaanse_soep

De soep heb ik wel wat aangepast. In het orginele recept komen geen kruiden voor (behalve laurier). Groene pepers heb ik vervangen door jalapeñopepers. Om er een maaltijdsoep van te maken heb ik nog kidneybonen toegevoegd. En een schep crème fraîche maakt de soep nog net even wat lekkerder. De foto heb ik deze keer wel even ‘geleend’ van Jamie Oliver. Jullie kennen het probleem van weinig licht op een herfstavond.

Een jaar geleden: Tikka massala van kip


Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 4 personen |
• 2 middelgrote wortels, in blokjes • 1 ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 1 gele paprika • 1 groene paprika • 1 tl gerookte paprikapoeder • 1 tl komijn • 2 tomaten, in stukjes • 1 blik tomatenblokjes • 2 laurierblaadjes • 1 blik kidneybonen • 2 bouillonblokjes • zout en versgemalen peper
voor de garnering: • 1 avocado • 1 limoen, rasp en sap • 2 el jalapeñopepers • crème fraîche • 2 handjes tortillachips • eventueel nog tabasco

Bereiding:

Verwarm 1 el olijfolie in een pan. Voeg de wortel, ui, knoflook en paprika toe. Fruit de groenten 15 minuten op laag vuur. Roer regelmatig. Bak de laatste paar minuten de paprikapoeder en komijn mee.

Voeg de verse tomaat, het blik tomatenblokjes, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes toe. Giet er twee blikjes water bij. Breng het geheel aan de kook en laat – onder af en toe roeren – 20 minuten koken. Spoel de kidneybonen af en kook de bonen de laatste paar minuten mee.

Snijd de avocado in stukjes en schep de avocado om met de limoenrasp en een beetje limoensap.

Zet de staafmixer in de soep en pureer de soep tot de gewenste dikte en verhouding hele stukjes groenten. Als de soep te dik is, kun je nog wat water toevoegen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Garneer met de avocado, jalapeñopepers, tortillachips en crème fraîche.

Geïnspireerd op een recept uit Jamie’s Amerika

3 Comments

  1. Deze soep heb ik nu al twee keer gemaakt. Echt heel lekker. De avocado met limoen mag niet ontbreken!

  2. Morgen deze soep weer maken, eindelijk heb ik alle kruiden (Maaike bedankt). Voor mij een volwaardige maaltijd en voor Remko een gezond snackje (voor hem is soep geen maaltijd). Liefs Joce

  3. Voor het eerst in California gegeten…. echt mijn lievelingssoep: inderdaad de limoen is belangrijk voor de smaak.