Zuurkoolschotel met appeltjes en rookworst

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 1 comment

Dit restjes- en voorraadkastgerecht heb ik gisteravond in elkaar gedraaid. Ik had nog een paar zoete appeltjes over van de hete bliksem, een restje mascarpone van een toetje dat ik toch niet gemaakt heb en verder had ik zuurkool, aardappels en rookworst.

zuurkool

Er was nog een restje over dat ik vanochtend even snel op de foto heb kunnen zetten. Nu weer verder met mijn hele waslijst aan werkzaamheden voor vandaag. Mijn eerste deadline-stuk heb ik vanochtend om half acht al de deur uit gedaan.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 4 personen |
• 1 pakje zuurkool • 1 ui, gesnipperd • 3 zoete appeltjes (of 2 appels), geschild en in blokjes • 2 klontjes boter • 3 kruidnagels • snuf kaneel • 2 el mascarpone (of crème fraîche) • zout en peper • 1 (magere) rookworst • 400-500 g aardappels • scheutje melk

Bereiding:

Doe 1 klontje boter in een koekenpan met deksel. Fruit de ui een aantal minuten zachtjes. Voeg de blokjes appel toe en bak deze kort mee. Verwarm de oven voor op 220°C. Spoel de zuurkool af en doe de zuurkool bij de appeltjes in de koekenpan. Giet een beetje water bij de zuurkool. Breng op smaak met de kruidnagel, snuf kaneel, flink peper en een klein beetje zout. Stoof de zuurkool 15 minuten met de deksel op de pan. Voeg tot slot 2 el mascarpone toe. Roer goed door.

Schil de aardappels en kook de aardappels in 15-20 minuten gaar. Snijd ondertussen de rookworst schuin in plakjes. Stamp de aardappels tot puree samen met een klontje boter en een klein scheutje melk. Breng op smaak met een klein beetje zout en peper.

Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal. Leg de plakjes rookworst op de zuurkool en verdeel de puree erover. Zet de puree 20 minuten in de oven.

One Comment

  1. Ha Maaike, FBE november 2009 has arrived. Ben benieuwd wat voor lekkers je hier weer van maakt :)!