Blini’s met gerookte vis en haring

15 - 30 minuten, Hapjes, Vis 2 comments

Zaterdagavond had ik geen zin om uitgebreid te koken. Hapjes en drankjes op de bank met een goede film was een aantrekkelijker idee. Jocé noemt dat picknicken op de bank. Deze blini’s met gerookte vis en haring smaakte erg goed met een frisse rosé brut.

blinis

De film Food Inc. was ook de moeite waard. Daarover later meer, maar dan zonder gerecht. De film is niet goed voor je eetlust. Althans niet voor de mijne.

Deze hoeveelheid is genoeg als voorgerecht voor vier personen of als ‘hoofdgerecht’ voor twee. Kies zelf de soorten (gerookte) vis die je lekker vindt. Kaviaar kan ook. Een glaasje ijskoude wodka erbij en je waant je in Russische sferen.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten + 1 uur rijzen | 4 personen |
• 125 ml melk • 1/2 zakje droge gist (3 gram) • mespunt suiker • 135 g bloem • 1 snuf zout • 1 bekertje crème fraîche (200 ml) • 1 ei • boter of margarine • 2 haringen • 75 g gerookte paling • 75 g gerookte zalm • 1 sjalotje

Bereiding:

Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Voeg 1 el warme melk toe aan de gist en de snuf suiker. Laat het gistmengsel 10 minuten staan. Splits het ei en roer het met de crème fraîche door de rest van de melk. Meng ondertussen de bloem met het zout. Roer het melkmengsel met de bloem tot een beslag. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat het beslag ca. 1 uur rijzen op een warme plek.

Snijd de haringen, paling en gerookte zalm in stukjes en leg ze op een schaal. Snipper het sjalotje en meng het met de rest van de crème fraîche.

Klop het eiwit stijf en spatel het door het beslag. Verhit de boter in een koekenpan. Schep een 1 el beslag in de koekenpan (als het beslag iets te dik is, voeg dan nog een klein scheutje melk toe). Bak steeds 4 blini’s tegelijkertijd aan beide kanten bruin.

Serveer de blini’s met een stukje vis en een theelepel crème fraîche.