Tikka massala van kip

Boeken, Hoofdgerechten, Vlees 3 comments

Jamie Oliver heeft weer een nieuw boek uitgebracht. ‘Jamie’s Kookrevolutie’. Met dit boek heeft hij een missie. Was het eerder al ervoor zorgen dat het eten op de Britse scholen gezonder wordt, nu pakt hij het grootser aan. Hij wil een kookrevolutie starten. In het kort komt het er op neer dat vrienden hun vrienden leren om goede, eerlijke en betaalbare maaltijden te bereiden. Zo wil hij ‘de epidemie van slechte gezondheid’ en ‘de explosieve toename van het overgewicht’ bestrijden.

Kopers van zijn boek worden opgeroepen om uit elk hoofdstuk één recept onder de knie te krijgen. En zodra dit gelukt is, aan minimaal twee mensen (liefst vier) te leren om dit recept te maken. Daarna moet je hen plechtig laten beloven dat ook zij het recept weer doorgeven aan twee anderen enzovoorts, enzovoorts. Zo moet een ware revolutie ontstaan.

Ik vind het een uitstekend idee! Het hoeft natuurlijk niet alleen om recepten van Jamie Oliver te gaan. Ook met mijn blog probeer ik een bescheiden bijdrage te leveren en mensen plezier voor koken én gezond en lekker eten bij te brengen. Dus wat mij betreft: Viva la revolution!

Vandaag vervul ik mijn plicht met een recept uit het hoofdstuk ‘makkelijke curry’s’: de tikka massala van kip. Ik heb ervoor gekozen om zelf de verse currypasta te maken. Dit is vooral de moeite waard als je net zo’n uitpuilend (spreekwoordelijk) kruidenrekje hebt als ik. Zo niet, dan zou ik gewoon kiezen voor een pot van Patak’s. Als je voor zelfgemaakte pasta kiest, kun je de Spaanse peper, gember en koriander eventueel weglaten uit het curryrecept. De verse tikkamassalapasta heeft genoeg smaak en pit. Een beetje verse koriander erover strooien bij het serveren is natuurlijk wel extra lekker. Gebruik je pasta uit een pot, dan kan ik me voorstellen dat het lekker is om deze aan te vullen met de verse ingrediënten.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 4 tot 6 personen |
• 4 kipfilets, liefst biologisch • 2 middelgrote uien • 1 verse, rode Spaanse peper • een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim • een bosje verse koriander • 2 el olie en 1 klontje boter • een half potje van 283 g Patak’s tikkamasalapasta of de zelfgemaakte tikkamassalapasta (zie het recept onderaan) • zeezout en zwarte peper uit de molen • 1 blik tomatenstukjes • 1 blik kokosmelk • 200 ml biologische yoghurt
eventueel: • een klein handje geschaafde amandelen • 1 citroen

Bereiding:

Snijd de kipfilet in de lengte in 2 centimeter dikke reepjes. Pel de ui, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de Spaanse peper in dunne ringetjes. Schil de gemberwortel en snijd hem in dunne plakjes. Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn.

Zet een grote braadpan op matig tot hoog vuur. Doe er de olie en het klontje boter in. Doe de uien, peper, gember en koriandersteeltjes in de pan en bak die 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.

Doe de tikkamassalapasta en de kipreepjes erbij. Roer zodat de kipstukjes omringd worden met de currypasta. Voeg de tomatenstukjes, de kokosmelk en 1 blikje water toe. Roer even door, breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur met de deksel op de pan pruttelen. Houd in de gaten of de curry niet te droog wordt. Voeg dan nog wat extra water toe. Als het vlees mals en gaar is, kun je de curry op smaak brengen met zout en peper.

Serveer de curry met rijst en een paar flinke eetlepels yoghurt. Strooi de amandelen en korianderblaadjes erover. Eventueel kun je een paar partjes citroen erbij serveren om over de curry uit te knijpen.

Tikkamassalapasta

• 2 tenen knoflook • 1 stuk gember ter grootte van een duim • 1 tl cayennepeper • 1 el gerookt paprikapoeder • 2 tl garam massala • 1/2 tl zout • 2 el olie • 2 el tomatenpuree • 2 verse, rode Spaanse pepers • een bosje verse koriander • 1 el gedroogde kokos • 2 el gemalen amandelen
kruiden om te roosteren • 1 tl komijnzaad • 1 tl korianderzaad

Pel en schil de knoflook en gember • Rooster de kruiden ‘om te roosteren’ in een droge koekenpan op matig tot hoog vuur • Haal de pan van het vuur zodra de kruiden goudbruin zijn en lekker ruiken • Stamp de koriander en komijn fijn in een vijzel • Meng de koriander en komijn met de rest van de ingrediënten en pureer ze in een keukenmachine tot je een fijne pasta hebt.

Recept uit Jamie’s Kookrevolutie

3 Comments

 1. Slim idee van Jamie, zeker als je bedenkt dat iedereen die je het recept doorgeeft vervolgens ook zijn boek moet kopen 🙂

  Maar, cynisme terzijde, wel een goed idee natuurlijk. Veel te veel mensen die niet beter weten dat eten uit een pakje komt.

  Enig idee hoe lang je die Tikkamassalapasta kunt bewaren? Dan kun je zelf een potje Patak’s maken en er voor de snelle maaltijd een paar lepeltjes uithalen.

 2. Ach je kunt het recept ook zonder boek doorgeven. Doe ik nu ook 😉 . Ik heb geen idee hoe lang je het kan bewaren. Er zit wel verse koriander en knoflook in. Misschien kun je het wecken? Of porties invriezen. Kwestie van uitproberen denk ik. Ik weet ook niet hoe de smaak blijft in de diepvries.

 3. volgens mij als ik lang genoeg hier blijf kijken, dan heb ik geen jamie boeken meer nodig.
  hij is nog niet in huis, maar ja, de ‘vreselijke decembermaand’ komt weer dichterbij.
  wat brengt me op het idee: waar zit het printvriendelijke knopje? al die gerechten moet toch makkelijk uitgeprint worden.
  Of, ga je ze nog bundelen in een boek?