Scones met cheddar en jalapeño’s

15 - 30 minuten, Hapjes, Vegetarisch 1 comment

Gister was mijn kantoor overspoeld door timmermannen en schilders. Onze ramen gaan naar binnen open en als het heel hard waait en regent dan komt het water onder de ramen door naar binnen. De timmermannen hebben ons van dit probleem verlost (althans daar ga ik vanuit, de eerste regen-stormtest moeten we nog houden). We hadden afgesproken dat ze niet in alle vertrekken aan de klus zouden zijn, zodat wij ook nog konden werken.

hartige_scones

Gelukkig was ik de hele week ‘in het land’, maar gisterochtend waagde ik mij toch aan een poging om op kantoor te werken. Bij binnenkomst kwam de geur van kit en verf mij al tegemoet. Twee verschillende radiozenders galmde door het kantoor en vijf timmermannen en schilders waren een bakkie aan het doen in onze vergaderruimte (de enige ruimte die niet helemaal overhoop gehaald was). Na een gezellig praatje ben ik rechtsomkeert naar huis gegaan. Thuis heb ik wat mailtjes en telefoontjes afgehandeld, een werkoverleg met collega’s gehad en om 14.00 uur heb ik besloten dat het weekend was.

hartige_scones_belegd

Bij Smitten Kitchen raakte ik geïnspireerd door jalapeño-scones. Ik heb mijn eigen versie gemaakt op basis van het scones-recept dat ik altijd gebruik. Je moet ze wel lauwwarm eten anders worden ze een beetje droog. Even ‘oppiepen’ in de magnetron werkt ook (vanochtend getest). Lekker met wat crème fraîche en eventueel een geprakte avocado.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 20 minuten in de oven | 12 stuks |
• 370 g zelfrijzend bakmeel (370 g bloem + 1 tl bakpoeder) • snuf zout • 60 g boter • 2 eieren • 1 dl karnemelk • 2 el jalapeño’s uit een potje, in stukjes • 100 g cheddar, in kleine blokjes (of andere pikante kaas)
voor erbij: • crème fraîche • avocado

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en schep ze door het meelmengsel. Wrijf het mengsel met je vingers totdat het eruit ziet als broodkruim (of gooi alles in de keukenmachine). Meng de eieren en de karnemelk erdoor en kneed alles tot een samenhangend deeg. Kneed de cheddar en jalapeño’s door het deeg. Het deeg moet niet meer plakken. Als het deeg toch te nat is voeg dan nog wat extra zelfrijzend bakmeel toe.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 1/2 cm dik. Steek met een uitsteekvormpje of (bier)glas (doorsnede 5 cm) rondjes uit het deeg en leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rol de restjes deeg opnieuw uit en steek ook hier weer rondjes uit. Bestrijk de scones eventueel met melk.

Bak de scones in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen tot lauw.

Serveer de scones eventueel met crème fraîche en geprakte avocado met wat limoensap.

One Comment

  1. heerlijke scones-variatie! avocado / crème fraîche zeker toevoegen.