Scones

15 - 30 minuten, Taart en ander zoet Comments are Disabled

High tea, Afternoon tea, Cream tea, Devonshire team, Cornish cream tea. Ik heb ze allemaal op de menukaarten zien staan in Engeland, maar wat is wat? In Nederland kennen we allemaal de ‘high tea’; Thee geserveerd met sandwiches, scones, gebakjes en cake. Oorspronkelijk is in Engeland een ‘high tea’ een vroeg avondmaal, gegeten tussen 5 en 6 ‘s avonds. Het werd gegeten als vervanging voor de ‘afternoon tea’ en het avondmaal. Een high tea bestaat meestal uit koud vlees, eieren en/of vis, sandwiches en cakes. Een afternoon tea is een lichte maaltijd om 4 uur ‘s middags en is eigenlijk hetzelfde als bij ons de high tea. ‘High’ klinkt blijkbaar chiquer dan ‘Afternoon’, dus vandaar dat buiten Engeland de term high tea gebruikt wordt. Wanneer je thee serveert met alleen scones met boter, clotted cream en (aardbeien)jam dan noem je dat een Cream tea. Of Devonshire tea of Cornish cream tea afhankelijk waar de clotted cream vandaan komt.

scones


Clotted Cream is een hele dikke en vette roomsoort (vetgehalte is 55%) die wordt gemaakt door volle melk urenlang zachtjes te koken. De dikke stukken room die dan boven komen drijven, is de clotted cream. Het is een roomsoort die eigenlijk nergens mee te vergelijken is. Een iets minder vette variant van clotted cream is Devonshire Cream.  Clotted cream is in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Op www.abitofbritain.nl kun je verkoopadressen vinden. In Groningen schijnt House of Spice het te verkopen. Ik heb het zelf nog niet gekocht. Ik gebruik altijd een mengsel van mascarpone en crème fraîche

Ingrediënten:
• 350 g zelfrijzend bakmeel •  2 el witte (basterd)suiker • snuf zout • 60 g boter  •  2 eieren •  1 dl karnemelk • 2 el melk • 100 g mascarpone • 125 ml crème fraîche • jam

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de suiker en het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en schep ze door het meelmengsel. Wrijf het mengsel met je vingers totdat het eruit ziet als broodkruim. Meng de eieren en de karnemelk erdoor en kneed alles tot een samenhangend deeg. Het deeg moet niet meer plakken. Als het deeg toch te nat is voeg dan nog wat extra zelfrijzend bakmeel toe.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 1/2 cm dik. Steek met een uitsteekvormpje of (bier)glas (doorsnede 5 cm) rondjes uit het deeg en leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rol de restjes deeg opnieuw uit en steek ook hier weer rondjes uit. Bestrijk de scones met melk.

Bak de scones in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen tot lauw.

Klop de mascarpone met de crème fraîche los. Serveer de scones met de room en jam.
Hoe eet je een scone?: snijd hem doormidden en besmeer beiden helften met wat room en een klodder jam. Je drinkt er natuurlijk een kopje thee bij.

Bron: Van Piepers tot Pasta

Comments are closed.