Perfect gebraden kip

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 9 comments

In het weekend koop ik regelmatig een scharrelkip op de markt. Meestal heeft de kip al een reis achter de rug vanuit Bretagne. Waarom de poelier geen Hollandse scharrelkip verkoopt dat weet ik eigenlijk niet. Ik zal het hem eens vragen. Alleen heb ik nooit veel zin om gezellig een praatje te maken met iemand in een smoezelige slagersschort en boven al die blote kippendijen en kippenborsten. Ik moet wel uitkijken met schrijven over blote dijen en borsten, voor je weet overkomt mij hetzelfde als Bikken & Buizen.

gebraden_kip

Regelmatig maak ik het recept van Jamie Oliver waarbij je een mengsel van boter, tijm, knoflook en Parmaham onder de huid van de borst stopt. Dit geeft een heerlijke smaak af aan de kip. Laatst kwam ik een recept voor ‘foolproof slow roast chicken’ tegen op BBC GoodFood. Het recept krijgt 5 sterren van GoodFoodies. Dus dat recept moest ik een keer proberen. Het resultaat een heerlijke malse kip met een knapperig velletje. Echte een aanrader!

Je kunt de aardappelen meebakken met de kip, maar ik houd niet van aardappels met kippenvetsmaak. In een aparte braadslee heb ik partjes Roseval aardappeltjes het laatste half uur meegebakken. Met zelfgemaakt appelmoes erbij was de zondagse maaltijd compleet.

Een jaar geleden: Poon met tomaat en artisjok
Twee jaar geleden: Een Indisch AGV-tje


Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 2,5 uur in de oven | 4 personen |
• 1 grote scharrelkip • klontje boter •  2 bollen knoflook • 100 ml witte wijn • 100 ml kippenbouillon (of heet water) • 2 takje rozemarijn • 6 laurierblaadjes • 1 citroen, in partjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een braadslee in met boter en smeer ook wat boter over de borst van de kip.

Leg de kip in de braadslee. Halveer de knoflookbollen en leg rondom de kip. Giet de wijn en bouillon erbij. Dek de kip af met aluminiumfolie en zet in de warme oven. Bak 1 uur. Verdeel de partjes citroen, rozemarijn en laurier om de kip en bak zonder folie nog eens 50 minuten.

Verwarm de oven naar 220°C en bak de kip nog 30 minuten. Haal de kip uit de braadslee en serveer het braadvocht als jus.

Tip: je kunt ook nog kippenbouillon maken van de overgebleven botten en het braadvocht. Schep de citroen uit het braadslee. Doe de botten en alle ingrediënten uit de braadslee in een ruime pan. Schenk twee liter water in de pan. Voeg een wortel en twee selderijstengels in stukjes en een paar peperkorrels toe. Breng aan de kook en laat minimaal twee uur op laag vuur koken zonder deksel. Schep tussendoor eventueel schuim van de bouillon. Giet de bouillon door een zeef en laat afkoelen. Vries de bouillon in porties in.

Aangepast recept van BBC Good Food

9 Comments

  1. Dat ziet er echt verrukkelijk uit zeg!

  2. Het kwaad is vermoedelijk al geschied: de trefwoorden ‘blote’, ‘dijen’ en ‘borsten’ zetten zulke filter-software zonder dralen in de porno-modus. Niet dat het me een biet kan boeien: ik heb er integendeel hartelijk om moeten schateren!

    Complimenten voor je blog; ik kende het nog niet maar heb je onverwijld aan mijn voorkeurslijstje toegevoegd.

  3. Ben een trouwe lezer van je blog en geniet erg van je recepten! Ik vroeg me af hoe de Creuset grillplaat bevalt? Ik denk er namelijk over om deze ook aan te schaffen.

  4. Ik ben erg blij met mijn Creuset grillplaat. Hij gaat zelfs mee op (auto)vakantie. De plaat wordt goed heet, is makkelijk schoon te maken (gebruik geen zeep) en neemt weinig ruimte in. Een aanrader!

    Groeten,

    Maaike

  5. Pingback: Perfect gebraden kip & - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

  6. Pingback: Perfect gebraden kip & Schaetzel Rotwein Spätburgunder - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

  7. Nieuwsgierig, wat serveer je er zoal bij? Aardappelen, rijst? Wat voor (snelle) groentegerechten zou je hierbij aanraden? 🙂

  8. Ik maak vaak Roseval aardappeltjes uit de oven bij de kip en bijvoorbeeld geroosterde trostomaatjes. Een simpele salade van botersla smaakt er ook goed bij.

  9. Willem sodenkamp

    Gebruik nooit aluminium folie of bakjes . als het verhit wordt komen er zeer Giftige dampen vanaf.