Dadel-pecancake

> 60 minuten, Taart en ander zoet 3 comments

Altijd lekker een cake bakken in het weekend. Een tijdje geleden kwam ik deze date-spice-loaf tegen bij Smitten Kitchen. Een cake met dadels, pecannoten, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel én sinaasappel. Ik vind verse jus d’orange heerlijk. Sinaasappel met yoghurt of kwark is ook lekker. Maar verder heb ik altijd een beetje moeite met sinaasappelcombi’s. Vooral als het om sinaasappelrasp gaat.

dadel_pecan_cake

Zo is ook de klassieker geconfijte sinaasappel met chocolade niet aan mij besteed. Sinaasappel hoort in mijn beleving fris te zijn. Toch ging ik de uitdaging aan. In de cake gaat ook sinaasappellikeur. Maak niet dezelfde fout als ik. Koop of een hele fles of laat het weg (en week de dadels in het sinaasappelsap), maar koop niet zo’n schattig klein flesje. Deze schattige kleine flesjes hebben geen schattige kleine prijs. Je kunt dan net zo goed een Cointreau in het café bestellen en mee naar huis nemen.

Verder was de cake een groot succes, aldus de mensen die hem hebben opgegeten. Je proeft de sinaasappel wel, maar de combinatie met de specerijen is goed. De specerijen ruiken een beetje naar speculaaskruiden. Volgende keer maar eens met speculaaskruiden proberen. In dit recept wordt ook baksoda gebruikt. Ik had dit nog staan van de butterscotch-pecankoekjes. Weglaten kan waarschijnlijk ook. Neem eventueel nog een halve theelepel bakpoeder extra.

Een jaar geleden: Tomatige tomatensoep met pesto
Twee jaar geleden: Simpel appeltaartje


Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 1 uur in de oven |
• 200 g dadels zonder pit • 50 ml sinaasappellikeur (bijv. Cointreau) • 120 lichtbruine suiker • 60 g boter • 250 g bloem • 1 ei • 2 tl bakpoeder • 1/2 tl baksoda • rasp van 2 sinaasappels • 1 tl kaneel • 1 tl nootmuskaat • 1/4 tl gemalen kruidnagel • snufje zout • 175 ml sinaasappelsap (van 3 sinaasappels) • 90 g pecannoten, grofgehakt

Bereiding:

Hak de dadels in grove stukken en besprenkel ze met de sinaasappellikeur. Laat de dadels 30 minuten staan en schep af en toe om.

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de suiker met de boter luchtig. Voeg het ei en de sinaasappelrasp toe. Roer alles goed door op de laagste stand van de mixer. Houd de mixer op de laagste stand en voeg de bloem (eventueel eerst zeven), zout, bakpoeder, baksoda, zout, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel toe aan het botermengsel. Giet het sinaasappelsap erbij en roer tot alles net gemengd is.

Doe de pecannoten met de dadels en likeur bij het cakebeslag en spatel alles met de hand door elkaar. Giet het cakebeslag in een ingevette cakevorm. Bak de cake 50-60 minuten in een hete oven. Test met een breinaald of satéprikker of de cake gaar is”. Prik in de cake en als de naald/prikker er droog uit komt, dan is de cake gaar.

Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal de cake uit de vorm en laat verder afkoelen.

Aangepast recept van Smitten Kitchen

3 Comments

  1. Deze wilde ik ook al gaan maken!

  2. Dan hoef je nu niet meer om te rekenen naar gram en ml. 🙂

  3. Pingback: It ain’t over ’till it’s over « Sabina kookt!