FBE september – De samenvatting

Blog 4 comments

Na het overslaan van de maand augustus is in september het Foodblog Event weer van start gegaan. Het thema dat ik heb bedacht is ‘inmaakmania‘. In het begin hield ik mijn hart vast. Ik vond het leuk om iets minder alledaags te bedenken, maar dat brengt ook een risico met zich mee. Zouden de foodbloggers wel zin hebben in inmaken? Is dat niet iets ouderwets? Aan het eind van de maand kan ik concluderen dat jullie nog steeds te porren zijn voor het koken van jams en chutneys, het op alcohol zetten van fruit en het maken van een pot zoet-zuur.

foodblog_event_september

Mangerie beet het spits af. Groene tomaten, wat doe je daar mee?  Zoet-zuur van groene (en gele) tomaten maken!


De familie van Sabina komt om in de tomaten. Sabina wist er wel raad mee en maakte er tomatenjam van.

Company in my kitchen maakte appelboter met kaneel. Manlief en zoonlief rekende op appeltaart toen de geuren van appel en kaneel hun neus bereikten. Maar ze vertrouwt er volledig op dat flensjes met appelboter ook in de smaak zullen vallen.

Jeroen (van Rietje) maakte een klassieker: zoetzure bommen. Van komkommer in plaats van augurk. Dat zullen flinke bommen zijn!

Wie van een borrel houdt, kan bij Majoh rekenen op een neutje bramenwiskey. Al gaan er tegenwoording ook bessen, peer, pruim en appels in.  Amsterdamse bramen zijn duur.

Voor een high tea serveerde Marieke huisgemaakte aardbeien-blauwe bessenjam voor op de scones. De foto en de perenjam houden we nog te goed.

De cherrytomaatjes ingemaakt in kruidige olijfolie zien er heerlijk uit. Ik ben benieuwd hoe Gabriella ze gaat serveren. Als borrelhapje met een bolletje mozzarella misschien?

Bij Excellent Eten zijn de meeste potjes en pakjes verbannen. Van één potje konden ze maar geen afstand doen: de mangochutney. De hoogste tijd voor zelfgemaakte mangochutney.

De inmaakmania heeft letterlijk toegeslagen deze maand bij ‘koken in de buurt’. Vlierbessen, pruimen, stoofperen, aarbeien, courgettes, tomaten, frambozen, bramen, paddestoelen, walnoten en appels  zijn tot jam gekookt, gedroogd, met drank overgoten en in potten verdwenen. Bij huize ‘koken in de buurt’ komen ze de winter wel door.

Op de valreep kwam Mr Ooijer om 22.18 uur  met een recept voor appelchutney.  De deadline was om 23.59 uur dus hij was nog netjes op tijd. Deze ga ik ook zeker een keer proberen.

Ook ik heb deze maand niet stil gezeten. Mirabellenjam, tomatenchutney en uienchutney zijn het resultaat.

Dank voor alle bijdragen! Julllie hebben gezorgd voor een geslaagd FBE september 2009.

Nu is een spannend moment aangebroken. Wie gaat het stokje van mij overnemen? Ik leg het stokje hier neer. Wie het stokje het eerst oppakt, wordt de host van het foodblog event van oktober. Voorwaarde is wel dat je mee hebt gedaan aan het FBE van september.

Sabina van Sabina kookt! is deze maand de host voor het FBE. Het thema dat zij heeft gekozen is ‘sugar and spice (and everything nice).

4 Comments

 1. Ik wil ‘m graag oppakken. Ik dacht aan het thema: sugar and spice and everything nice. Specerijen dus. Wat kan ik maken met kardemon (of kardamom?), wat moet er gebeuren met die mooie steranijs, en een kaneelstokje? Hoezo? Maar omdat ik een newbie ben weet ik niet of dit thema al een keer voorbij is gekomen én hoe ik zo’n foodblog event het beste kan organiseren. Help!

 2. Ha Sabina,
  Leuk thema! Ik zou het zeker doen!

 3. Mooie samenvatting en leuke inzendingen!
  Was weer een geslaagd FBE 🙂
  Het nieuwe thema lijkt ons ook erg leuk !
  Groetjes Ivonne en Femke

 4. Sabina van Sabina kookt! is de FBE host van oktober.