Sajoer Kerrie nummer 4

30 - 60 minuten, Soep 1 comment

Sinds begin deze week heeft een (groeiend) aantal van de recepten op deze website een ‘Utaste wijnsuggestie’. Sjoerd en Niek van Utaste kiezen een recept van mijn site en gegeven daarbij aan welke wijn er bij past en waarom. Op hun site Utastewine kun je veel meer lezen over wijn. Zo is er een wijnalfabet, wijnnieuws en wijnvideos. Ook kunnen gastschrijvers een bijdrage leveren. Je kunt de wijnen bij hen bestellen in de (online) winkel.

sajoer_kerrie_4

Ik ben erg blij met onze samenwerking. Een goede wijnsuggestie maakt een gerecht helemaal af. Vandaag scheep ik ze op met een uitdaging. Een wijnsuggestie voor bij een Indisch gerecht. Meestal drink je thee of bier bij Indisch eten (tenminste dat beeld zit in mijn hoofd). Eens kijken waar de heren mee komen.

Dit gerecht komt uit het Groot Indonesisch van Beb Vuyck. Er staan vier Sajoers (soepen) Kerrie in en dit is mijn favoriet: nummer 4. Een maaltijdsoep met tempé, sperziebonen en bruine bonen in een pittige runderbouillon. Je kunt ook voor een vegetarische variant gaan. Vervang de runderbouillon dan voor groentenbouillon en garneer bijvoorbeeld met een paar partjes hardgekookt ei. Toevallig had ik nog kousenband liggen, dus die is in de sajoer verdwenen. Het oorspronkelijke recept gaat uit van sperziebonen.

Twee jaar geleden: Pasta net tonijn en tomatensaus


Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
• 1/4 blok santen • 1 pot runderbouillon met stukjes rundvlees (of trek zelf 1 liter bouillon van 500 gr runderpoelet) • 200 g sperziebonen of kousenband • 1/2 blok tempé • 1 kleine pot bruine bonen
kruiden: • 5 el uien, gesnipperd • 3 teentjes knoflook • 1,5 tl sambal oelek • 1,5 tl laos • 1,5 tl koenjit • 1,5 tl gemberpoeder • 2 tl ketoembar • 1 tl djinten • 3 tl lichtbruine suiker • 6 kemiri’s, gepoft • zout
Suggesties voor garnering: • gebakken uitjes • seroendeng (kokos met pinda’s) • sambal • ketjap

Bereiding:

Doe de kruiden in het hakbakje van de staafmixer en hak alles tot een pasta. Om makkelijker een pasta te maken, kun je eventueel 2 el water toevoegen. Je kunt de kruiden ook in een vijzel tot een pasta wrijven.

Doe de pot runderbouillon in een pan. Vul aan tot 1 liter water en breng aan de kook. Voeg de kruidenpasta en de santen toe en laat een kwartier zachtjes koken.

Snijd de sperziebonen/kousenband in stukjes van ongeveer 3 cm. Voeg de bonen toe aan de bouillon. Snijd de tempé in blokjes van 1,5 cm en voeg deze ook toe aan de bouillon. Laat de boontjes gaar koken.

Spoel de bruine bonen af en voeg tot slot toe aan de sajoer. Proef of er nog zout en/of een bouillonblokje bij moet. Verwarm de sajoer goed door en serveer. Zet een potje sambal en wat ketjap op tafel om de sajoer nog extra op smaak te maken.

Gebaseerd op een recept uit het ‘Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk

One Comment

  1. Wat een leuk initiatief die wijnsuggestie! Vind het tot nu toe altijd best lastig om een wijn te matchen met een recept, dus dit is zeer welkom 🙂 Ik kan trouwens het proefpakket van utaste aanraden. Tot nu toe erg van genoten.