Chorizo & tomatensalade

< 15 minuten, Bijgerechten Comments are Disabled

In veel van de gerechten die ik maak, zitten tomaten. Vaak zijn het tomaten uit blik. Blokjes of hele. Cherrytomaatjes (soms half gedroogd) voor in de salade of met vis uit de oven. Pomodori voor in de soep of tomatensaus en ‘gewone’ tomaten voor in een ovenschotel. Voor gerechten waar rauwe tomaat een hoofdrol speelt, is er maar één soort tomaat geschikt: Tasty Tom.

chorizo_tomaat

Of je moet natuurlijk beschikken over mooie zongerijpte tomaten uit Italië of eigen achtertuin. Een insalata caprese vraagt om sappige tomaten vol smaak. Ook deze salade van chorizo en tomaat heeft zoete, rijpe tomaten nodig om het vette, pikante van de chorizo aan te kunnen. Tasty Tom’s zijn niet goedkoop, maar ik vind ze de moeite waard.

Een jaar geleden: Rauwe bietjessalade
Twee jaar geleden: Zalm met groene asperges en citroenmayonaise


Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten | 4 personen |
• 3 rijpe vleestomaten of 6 Tasty Tom’s, in stukken • 1/2 rode ui, in dunne reepjes • paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes – peterselie is ook lekker • 1 el sherryazijn • 2 el olijfolie • 100 g chorizo, gehalveerd en in plakjes

Bereiding:

Meng de tomaten, rode ui, tijmblaadjes, sherryazijn en olijfolie in een schaal. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de smaken even op elkaar in werken, terwijl je verder gaat met het bakken van de chorizo.

Bak de chorizoplakjes aan beide kanten bruin in een droge, hete koekenpan. Voeg de chorizo met olie toe aan de tomatensalade en serveer.

Gebaseerd op een recept van BBC Good Food

Comments are closed.