Zalm met groene asperges en citroenmayonaise

Hoofdgerechten, Vis Comments are Disabled

Janneke Vreugdenhil (NRC•Next, Koken etc.) schrijft toevallig deze week over mayonaise. Dat was echter niet de reden om dit gisteravond te eten. Imke wilde alvast een verjaardagsmaal mét asperges. De witte asperges op de markt zagen er nogal uitgedroogd en onsmakelijk uit, dus toen heb ik maar een bosje groene asperges bij de AH gekocht. Hartstikke duur, maar dat heb ik natuurlijk graag over voor mijn kleine zusje :-).

zalm_citroenmayo

Deze citroenmayonaise is het lekkerst met zelfgemaakte mayonaise, maar kant-en-klare mayonaise is ook prima te eten. En het scheelt een hoop gedoe. Wil je wel weten hoe je zelf mayonaise kunt maken, kijk dan op NRC•Next voor klassieke mayonaise, 10-secondenmayonaise en later deze week nog gegarandeerd salmonellavrije mayonaise. In plaats van zonnebloemolie kun je bijvoorbeeld ook olijfolie gebruiken. Deze citroenmayonaise is ook lekker bij witvis omwikkeld met Coburger rauwe ham of pancetta.


Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 4 personen |
• 4 el mayonaise (zelfgemaakt of uit een potje) • 1-2 citroenen, rasp en sap • versgemalen zwarte peper • 1-2 bosjes groene asperges • 4 zalmfilets • gekookte nieuwe aardappels

Bereiding:

Meng de mayonaise met het sap en rasp van de citroen (als je geen rasp hebt dan kun je ook alleen sap gebruiken).  De mayonaise moet zurig worden en mag best een beetje dun zijn. Ik vind zelf 1 citroen al zuur genoeg, maar mocht je minder zure citroenen hebben, gebruik er dan twee. Proef gewoon tussendoor. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

Haal de velkant van de zalm heel even licht door de bloem. Klop het overtollige bloem eraf. Het moet echt een heel dun laagje bloem worden. Kook ondertussen de asperges beetgaar. Verhit 2 el olijfolie in de koekenpan en bak de zalm eerst met de velkant naar beneden, zodat een knapperig laagje ontstaat. Wanneer de zalm voor de helft gaar is (dat kun je zien aan de zijkant), draai de zalm dan om en zet het vuur uit en laat de zalm nog 3-4 minuten nagaren. Leg de asperges en de zalm op een bord. Serveer met gekookte nieuwe aardappels en de citroenmayonaise.

 

Comments are closed.