Sambal goreng tahoe, tomaat en boontjes

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch 2 comments

Sambal goreng is heel makkelijk om te maken en je kunt eindeloos variëren. Je fruit ui, knoflook, sambal, laos en Javaanse suiker. Voeg groenten, vis, vlees, tahoe of tempeh toe en stoof dit in santen met sereh en een salamblaadje. Je kunt meerdere sambals goreng maken met elk één soort groenten, vlees, vis of tahoe/tempeh. Gebruik dan de helft van de hoeveelheid kruiden. Of maak een combinatie zoals in dit geval met tahoe, tomaat en boontjes.

Sambal_goreng

Andere opties: sambal goreng met eieren of taugé of paprika of garnalen of omelet of prei of …….

P.S. Dit weekend nam mijn vader een spitskool mee uit eigen tuin. Je raadt het al, dat werd sambal goreng spitskool. Spitskool in reepjes, kort wokken en uit de pan scheppen. Kruiden fruiten, santen erbij even laten doorkoken en op het laatste moment de spitskool weer toevoegen.

Een jaar geleden: Toscaanse burgers
Twee jaar geleden: Crema Catalana


Ingrediënten:
| bereidingstijd 25 minuten | 2-3 personen |
• 300 g tahoe • 150 g sperziebonen, schoongemaakt • 1/2 bakje cherrytomaten • 3 el olie • 6 el ui • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 2 tl sambal trassi of oelek • 2 tl laos • 2 tl Javaanse suiker (of bruine suiker) • 1 tl sereh (uit een potje) of 2 sprieten • 1/4 blok santen, in stukjes • 1 salamblaadje of laurierblaadje • snuf zout • (zilvervlies)rijst

Bereiding:

Snijd de tahoe in blokjes. Halveer de boontjes en de cherrytomaatjes. Kook de boontjes beetgaar. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de olie in een koekenpan of wok en bak de blokjes tahoe goudbruin. Schep uit de pan.

Doe de ui, knoflook, sambal, suiker en laos in het hakbakje van de staafmixer/keukenmachine. Hak alles fijn. Of wrijf de ingrediënten fijn in een vijzel. Fruit het mengsel een aantal minuten in de koekenpan.

Voeg 150 ml water, sereh, cherrytomaatjes, salam, zout en de santen toe. Laat de santen oplossen en warm de boontjes en de tahoe op in de saus. Serveer met rijst.

2 Comments

  1. Al 2 x klaargemaakt met tempeh, echt heerlijk!

  2. Bedankt voor het recept echt heel lekker 😊