Spaghetti alla Positano

Hoofdgerechten, Vegetarisch 6 comments

Dit recept kwam ik een aantal jaar geleden tegen in het ter zielen gegane kookblad TIP. Leonardo Pacenti, chef van Café Toscanini (Amsterdam), geeft in de editie van juni 2006 een aantal van zijn gerechten prijs. Fijn voor mij, want deze lekkere spaghetti alla Positano heb ik al herhaaldelijk gemaakt.

Pasta alla positano

Positano is een kleine stad aan de kust van Amalfi in Italië. Interessant detail: Mick Jagger en Keith Richards schreven (eind jaren zestig) in een café in Positano het nummer “Midnight Rambler”.

Tip van Leonardo: gebruik voor dit gerecht rijpe, zoete tomaatjes en goede olijfolie. Tip van mij: het orginele recept gaat uit van 1 1/2 dl olijfolie. Ikzelf vind dit teveel. Ik schenk een klein bodempje olie in de pan. Niets houdt je tegen om meer olie te gebruiken. Op de foto is Penne alla Positano te zien (bij gebrek aan spaghetti), maar met spaghetti is het toch echt lekkerder. Deze pasta eet je lauwwarm.

Een jaar geleden: Bruschetta met gemarineerde paling
Twee jaar geleden: American pancakes


Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 4 personen |
• olijfolie • 1 teen knoflook, flink gekneusd* • 250 g romaatjes of cherrytomaatjes, in kwarten • klein bosje basilicum, blaadjes gescheurd • 6 el kappertjes • zout en peper • 300 – 400 g spaghetti • 1 bol mozzarella, in blokjes of een bakje mini-mozzarella • 75 g rucola

Bereiding:

Giet een klein laagje olijfolie in een steelpan (ongeveer 6 el). Verwarm de olie tot lauw, voel eventueel met je vinger. De olie mag niet te heet worden. Voeg de gekneusde teen knoflook toe. Haal het pannetje van het vuur en voeg de tomaten, basilicum, kappertjes en wat versgemalen peper toe. Schep alles om en laat minstens 15 minuten marineren. Een uur is lekkerder, maar ik ben niet altijd geduldig genoeg.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en schep de spaghetti door de saus. Schep de mozzarella en rucola erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.

*Pak een teen knoflook. Leg hem op een snijplank. Pak een koksmes en leg het lemmet met de platte kant op de teen knoflook. Druk stevig  met de muis van je hand op het lemmet. Voilá, een gekneusde teen. Het velletje laat nu makkelijk los.

Geïnspireerd op een recept uit TIP

6 Comments

 1. Voor de liefhebbers van Midnight Rambler: http://tinysong.com/4fv

 2. @Sjoerd Dank! kan ik fijn een muziekje luisteren.

 3. Hoi Maaike,
  Weer even inspiratie op doen op je site. Ik heb net een print screen gemaakt en weet nu eindelijk wat ik moet gaan eten. Bedankt! Ik weet zeker dat dit in goede aarde gaat vallen. Voor Remko zal ik wat stukjes pancetta uitbakken.

  xxxxx Joce

 4. Pancetta werd ontbijtspek, Remko ook weer blij.
  Dit was echt een goed idee, zeker voor herhaling vatbaar.
  x Joce
  P.S. Voortaan zal ik geen print screen maken ;).

 5. Het was heerlijk!

 6. @Lia mooi!