Warme pompoen-kikkererwtensalade met tahinidressing

Salades 3 comments

Het is zondagmiddag en ik moet eigenlijk iets afmaken voor mijn werk. Ik ben daar wel gestaag mee bezig, maar af en toe laat ik mij verleiden tot het lezen van recepten en berichten op diverse websites. Om een uurtje of half vijf krijg ik toch echt zin in iets lekkers. Maar wat dan? Ik heb al dagen geen boodschappen gedaan (o.a. twee dagen Amsterdam zijn de veroorzaker) en ik heb niet echt iets in huis. Wat ik nog wel heb zijn pompoenen. Daar ben ik nog steeds niet door heen. Ook een blikje kikkererwten en citroenen. Ineens denk ik aan een recept dat ik laatst tegen kwam bij Smitten Kitchen: warme pompoen-kikkererwtensalade met tahinidressing.

Nog even verder gestruind door de koelkast en voorraadkast en daar liep ik ook nog een bosje koriander en sesamzaadjes tegen het lijf. Een half uurtje later was mijn salade klaar. Ik had er graag nog wat Arabisch brood bij gehad, maar wachten op het rijzen van het deeg duurde mij vandaag te lang. En hup, nu weer aan het werk. 

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten |
voor de salade: • 1 pompoen à 1 kg • 1 teentje knoflook, fijngesneden • zout • eventueel 1/2 tl piment • 2 el olijfolie • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt • 1/2 rode ui, fijngesnipperd • klein bosje koriander of peterselie, gehakt
voor de dressing: • 1 teentje knoflook • zout • sap van 1 citroen • 3 el tahini (uit pot of zelfgemaakt) • 2 el olijfolie
voor de tahini: • 2 volle el sesamzaad • 1 el olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de pompoen met een dunschiller. Verwijder de zaden en snijd in blokjes van 2,5 cm. Meng in een kom de pompoenblokjes met de olijfolie, knoflook, snuf zout en eventueel de piment. Hussel alles door elkaar en spreid uit op een bakplaat. Bak de pompoen 25 minuten in de oven tot de pompoen gaar is.

Als je zelf tahini wilt maken, rooster de sesamzaadjes dan even licht in een pan. Wrijf ze heel erg fijn in een vijzel en voeg olijfolie toe.

Stamp voor de dressing het teentje knoflook fijn met een snufje zout. Meng met de tahini, citroensap en olijfolie tot een dressing. Verdun eventueel met een beetje water. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout of citroensap toe.

Doe de warme pompoenblokjes met de kikkererwten, ui, koriander/peterselie in een kom. Hussel en verdeel de dressing erover.

Oorspronkelijk gebaseerd op een recept uit Casa Moro van Sam & Sam Clark

3 Comments

  1. Die salade heb ik laatst ook eens gemaakt, maar vond er niet veel aan. Jij wel?

  2. Ik vond de salade op zich goed te eten, maar ik miste nog een beetje een kick. Misschien wat Spaanse peper erdoor?
    Het is geen salade die in de favorieten lijst terecht komt.

  3. Ook ik heb deze laatst gemaakt. Was helemaal enthousiast geworden door lovende reacties op smittenkitchen en orangette. Vond ‘m enorm tegenvallen, niks aan!