Zuurkoolschotel met gehakt

Hoofdgerechten, Vlees 6 comments

Eigenlijk heb ik deze winter heel weinig echte winterkost gegeten. In het najaar ben ik vroeg begonnen met de boerenkool en zuurkool, maar ergens halverwege de winter is de winterkost in de vergetelheid geraakt. Ik weet eigenlijk niet waarom. Ik heb er gewoon niet echt aan gedacht. Maandag had ik ineens zin in deze zuurkoolschotel. Weer eens wat anders dan stamp met worst.

zuurkoolschotel

Het gehakt in deze schotel kruid ik normaal met karwijzaad. Na een duik in mijn kruidenmandjes bleek de karwij op te zijn. In plaats daarvan heb ik komijn gebruikt. Komijn en karwij lijken qua smaak op elkaar, alleen is karwij sterker van smaak. Dus kijk een beetje uit met de hoeveelheden.

Je kunt kiezen voor een versnelde variant of voor de ‘normale’ variant van dit gerecht. Stoom (in een pan boven de aardappels) of kook de zuurkool in een laagje water beetgaar. Dan kan de ovenschotel na 20 minuten uit de oven. Kook je de zuurkool niet voor, dan moet de ovenschotel 40 minuten in de oven.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 50 minuten | 4 personen |
• 1 kg aardappels, geschild en in gelijke stukken • 1 ui, gesnipperd • 500 g rundergehakt (of half-om-half) • 2 tl komijnzaad of karwijzaad • 1 el chilipoeder • 500 g zuurkool • 125 ml crème fraîche of zure room • 2 dl melk • 2 handjes geraspte kaas • peper en zout • eventueel 1 geroosterde paprika (uit pot), in reepjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de aardappels in weinig water met wat zout gaar. Spoel de zuurkool af en kook/stoom deze beetgaar als je voor de snelle variant gaat.

Bak het gehakt in een koekenpan rul. Voeg de gesnipperde ui toe en bak nog een aantal minuten mee. Voeg de chilipoeder en komijn/karwij toe. Breng op smaak met zout en peper.

Meng de zuurkool met de crème fraîche en eventueel de paprikareepjes. Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal. Schep het gehakt erop.

Giet de aardappels af en stap ze fijn. Roer er voldoende melk door tot dat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de puree over het gehakt en bestrooi met geraspte kaas. Bak de ovenschotel in het midden van de oven in 20 (of 40 minuten) gaar.

P.S. Wat een ontzettend bleke foto is dit eigenlijk. De paprika zou voor een mooier kleurtje hebben gezorgd.

6 Comments

  1. spoel de zuurkool af ??????
    koop dan gewoon witte kool!!!

  2. Tja, iedereen zijn voorkeur. Ik vind zuurkool soms te zuur. Maar als jij daar geen probleem mee hebt, spoel hem dan vooral niet af.

  3. Hi Maaike, ik had nog een pondje zuurkool in de koelkast liggen en had trek in een zuurkoolschotel, maar dan anders, je recept was een goede keus. prima mix van smaken. Ik kon het niet laten om een deel van het gehakt aan te vullen met gebakken spekjes (lekker winterig:) en de paprika te vervangen door een pepertje. Echt een prima recept. Ik werd weer echt vrolijk van het maken van winterkost. Cheers, Douwe

  4. Erg lekker vond ik het met komijn erdoor én gegrilde paprika.
    Door een uitschieter met chilipoeder bleek het vergeten van zout in het gehakt geen probleem te zijn.

  5. ik kook de zuurkool nooit, ook niet langer in de oven, zuurkool kun je zo eten, alleen maar opwarmen, blijft zo veel smakelijker en is al “beetgaar” door het verzuringsproces.

  6. Ik doe geen aardappelen, maar rijst. Heerlijk!