Banaan & gembertaartjes

Taart en ander zoet 4 comments

Dit is weer een variatie op de ‘tarte tatin’. Eerder heb ik al een recept geplaatst voor ananas tarte tatin. Wat ik het leuke vind aan deze taartjes is dat je binnen een half uur een eigen éénpersoonstaartje hebt. Die je ook nog warm kunt eten ook. Want er is niks vervelender dan moeten wachten tot iets afgekoeld is voordat je het mag eten. Als je trek hebt in taart en je hebt geen taart in huis, dan is dit de snelste manier om je taarthonger te stillen. Het is zelfs nog sneller dan naar de bakker fietsen om taart te halen (of je moet natuurlijk naast een bakker wonen). 

In het BBC-programma ‘Take on the take away’ gaan chefkoks de strijd aan met een afhaalrestaurant. Ze willen laten zien dat je in dezelfde tijd, voor minder geld, lekkerder eten kunt hebben. De afhaal-verslaafde-families gaan soms overstag, maar de chefs slagen er niet altijd in om het te winnen van het favoriete afhaalrestaurant. Ik vind het een sympathiek programma. Het is een echte strijd tussen de chef en het afhaalresaurant (vaak een familiebedrijf). Het is altijd spannend wie er wint en er wordt niet al te badinerend gedaan over take-away-food.

Qua tijd en prijs win je het sowieso van de bakker met deze taartjes. En qua smaak wat mij betreft ook.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
• 100 g suiker • 30 ml water • stukje (1/2 cm) verse gember, geraspt • 4 bananen • 4 plakjes bladerdeeg • 4 taartvormpjes (8-10 cm ∅)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op het aanrecht. Doe de suiker met het water in een steelpan. Laat de suiker oplossen in het water en kook 5-7 minuten op hoog vuur totdat de suiker begint te verkleuren. Haal de karamel van het vuur.

Steek met de taartvormpjes vier rondjes uit de bladerdeegplakjes. Doe in elk taartvormpje een mespuntje gember. Verdeel de karamel over de taartvormpjes. Snijd de bananen in dunne plakjes en bedek de caramel met de banaan. Dek het geheel tot slot af met een bladerdeegrondje.

Prik het bladerdeeg een paar keer in met een vork. Bak de taartjes 20 minuten in de oven tot ze bruin en knapperig zijn. Serveer met een bolletje vanilleijs of met een schep crème fraîche.

Geïnspireerd op een recept van BBC Good Food

4 Comments

 1. Beste Maaike,

  Die taart ziet er heerlijk uit. Vind je het goed als ik dit recept op mijn website plaats?

  Groet,
  Giel.

 2. Dag Giel,

  Dat is prima!

  Groet,

  Maaike

 3. super recept maaike, heb het een beetje aangepast door wat meer gember in de caramel te doen, dan hoeft dat niet als rasp.
  errug lekkuh!

 4. Goed idee. Ik ga hem binnenkort ook weer eens maken. Is al een tijdje geleden, maar blijft een lekker taartje. Hetzelfde geldt voor die met verse ananas.