Witlof met ansjovis-kappertjes-dressing

Salades 3 comments

Waarschijnlijk zijn er mensen die gruwen van deze salade. Rauwe witlof en ansjovis worden niet door iedereen gewaardeerd. Terwijl deze salade bitter, zout en zuur op een goede manier combineert. Althans dat vind ik (en nog een hoop andere mensen, getuige het aantal recepten op internet). Hoe wordt ansjovis eigenlijk gemaakt? Harold McGee schrijft het volgende:

“Ansjovis is een klein, zuidelijk visje verwant aan de haring. De ansjovis wordt van ingewanden en kop ontdaan en laag om laag in het zout gelegd. Vervolgens wordt er iets zwaars op de vis gelegd en blijft de vis 6-10 maanden liggen bij een temperatuur tussen de 15-30°C liggen.” Ik weet niet of deze uitleg de salade aantrekkelijker maakt, maar af en toe iets nieuws proberen kan ook geen kwaad.

Ingrediënten:
| 10 minuten | 4 personen |
• 3-4 stronkjes witlof • 1 el kappertjes • 6 ansjovisfilets • 2 el citroensap • 5 el goede olijfolie • versgemalen peper

Snijd de kapjes van de witlof. Snijd de witlof vervolgens in de lengte door de helft. Haal eventueel de harde kern eruit. Snijd de helften vervolgens in de lengte in vieren. Uiteindelijk heb je dan 8 stukken per struikje. Was de witlof eventueel en laat goed uitlekken (of doe de witlof in een slacentrifuge).

Doe de kappertjes en ansjovis in een vijzel en wrijf ze fijn. Voeg de olie en citroensap toe en klop met een vork tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel wat extra citroensap en zout. Verdeel de dressing over de witlof.

3 Comments

  1. Maaik, je foto´s worden langzamerhand wel een beetje té goed…

  2. Nou, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Of vind je het er vies uitzien? 🙂

  3. Nee! Lekker juist!