Tomatensoep van oma

Soep 3 comments

Ik heb een tijd nagedacht: wat is in onze familie nu echt een familiegerecht? Uiteindelijk kwam ik toch uit op de tomatensoep van oma. Als ik terug denk aan eten bij oma, dan denk ik aan tomatensoep met balletjes. Als kleine (en later grotere) kleinkinderen vonden wij die soep de lekkerste soep die oma kon maken. Ze maakte ook weleens groente- of kippensoep, maar die konden echt niet op tegen de tomatensoep. Jaren later, toen ik ondertussen in de ban van het koken was geraakt en oma in het verzorgingstehuis woonden, heb ik haar naar het recept gevraagd. Want een familierecept mag je niet verloren laten gaan, toch?

En toen kwam de aap uit de mouw. De soep bleek een beetje van oma en een beetje van Honig. Het was op dat moment toch een kleine teleurstelling. Dat de lekkerste tomatensoep uit een pakje komt en op smaak wordt gebracht met culinaire hoogstandjes als ketchup, koffieroom en ketjap manis. Ach ja, de soep is er niet minder lekker om en in de jaren 60/70 was het misschien al best voortvarend om met ketchup en ketjap aan de slag te gaan.

Ik had het recept al jaren liggen, maar nog nooit gemaakt. Door het foodblogevent van januari werd ik er weer aan herinnerd. Gister was de geboortedag van mijn (ondertussen overleden) oma. Dat leek mij een mooi moment voor ‘tomatensoep van oma’. Mijn broer heeft gister getest en concludeerde dat de soep bijna gelijk was aan die van oma. Iets minder room (ik heb 100 ml gebruikt) en half-om-half gehaktballetjes moeten hem helemaal goed maken. Of zou ze toch stiekem nog een geheim ingrediënt hebben gebruikt? Jocé maakte het allemaal niks uit, die vond het sowieso lekkere soep en nam snel een tweede bord.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 4 personen |
• water (1,5 l) • pakje gebonden tomatensoep honig • 200 g gehaktballetjes (ik gebruik rundergehakt, maar half-om-half kan ook) • 3 el ketchup • 3-4 el ketjap manis • scheut koffieroom (50 ml) • versgemalen peper (toevoeging van mij)

Doe 1,5 liter koud water in een soeppan. Voeg het pakje tomatensoep toe en roer goed door. Breng aan de kook. Voeg als de soep kookt, de balletjes en de ketchup toe. Kook de soep 10 minuten en breng op smaak met de ketjap, koffieroom en peper.

3 Comments

  1. Waren onze oma’s lid van een geheim genootschap?
    Bij ons precies hetzelfde alleen dan met van die stuiterballen en niet op smaak gemaakt.
    Dat was allemaal veel te culinair…

  2. Haha. Het zou zomaar kunnen. Moeten we maar eens onderzoek naar doen. Of zou ‘The Company’ er achter zitten? 🙂

  3. je andere oma had ook een culinair recept: citroenbavarois. Vermoedelijk heb je het nooit bij haar gehad. Maar geloof me dat was absoluut het lekkerste wat ze kookte. Ik denk dat ik het recept nog wel ergens kan vinden