Soep met brood

Bijgerechten, Soep 2 comments

Net een heerlijk ontspannen weekend op Terschelling achter de rug. Met pasta met rode én witte saus, stamppot, wijn, ‘Weerwolven’, ‘Met het mes op tafel’, Scrabble, een gashaard, sauna, hagel, zonneschijn en negen goede vrienden. Nu is het weer tijd voor het echte werk. Om 20.00 vertrokken naar een hotel in Den Haag (om 8 uur ‘s ochtends in Den Haag arriveren vanuit Groningen is namelijk kansloos).

Daarvoor toch nog snel wat te eten op tafel gezet. Soep met brood. Altijd lekker en zeker als het koud is. Het cheesy knoflookbrood kun je in de zomer met verse kruiden op de barbecue bereiden. Nu heb ik er toch maar voor gekozen om het geheel in de oven te gooien 🙂 . Alhoewel ik de Weber ook zo aan had kunnen steken. Hmm, bij nader inzien was het misschien best leuk geweest om buiten een (gas)fikkie te stoken. Nu snel slapen en morgenvroeg kijken wat het ontbijtbuffet me te brengen heeft. Voor €19,50 verwacht ik namelijk heel wat.

Wortel-linzensoep

| bereidingstijd 25 minuten | 4 personen |
• 2 tl komijnzaad • 1/4 – 1/2 tl chilivlokken • 1 el olijfolie • 600 g wortel, grof geraspt • 140 g blonde of rode linzen • 125 ml melk • 1 l water • 2 groentebouillonblokjes • peper en zout

Zet een (soep)pan op halfhoog vuur. Laat het komijnzaad en de chilivlokken even bakken in de pan, totdat de komijnzaadjes gaan springen. Schep de helft van het komijnzaad en de chilivlokken in een bakje. Zet het bakje voorlopig aan de kant.

Voeg de olijfolie toe aan de overgebleven kruiden in de pan, samen met de geraspte wortel, linzen, melk, water en bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur koken.

Als de linzen gaar zijn, pureer dan de soep met een staafmixer. Je kunt de soep glad pureren of wat grover houden. Als de soep te dik is voeg dan nog wat extra water toe. Warm de soep nog even door en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met wat van het resterende komijn/chili-mengsel erover gestrooid.

Cheesy knoflookbrood

| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
• 70 g zachte roomboter • 80 g mozzarella (2/3 bol) • 90 g tallegio, zonder korst • 2 teentjes knoflook • 1 el Italiaanse kruiden • peper en zout • 1 stokbrood • snuf paprikapoeder

Snijd de mozzarella en tallegio in kleine blokjes. Snipper de teentjes knoflook fijn.
Meng de knoflook, Italiaanse kruiden, mozzarella en tallegio met de roomboter. Breng op smaak met wat peper en zout.

Snijd het stokbrood tot 2/3 diep in plakjes. Besmeer de ‘sneetjes’ stokbrood ruim met het kaasbotermengsel. Strooi wat paprikapoeder over het brood en verpak het stokbrood goed in aluminumfolie. Leg het stokbrood 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Of bak het brood op de barbecue. Bak het brood dan drie minuten aan de ene kant, draai om en bak nog drie minuten aan de andere kant. Gluur dan even of het brood bruin en knapperig is en de kaas gesmolten.

Geïnspireerd op een recept van BBC Good Food

2 Comments

  1. Zo rond lunchtijd vind ik de soep en het brood er heeeeel aantrekkelijk uit zien!
    En hoe was het ontbijt?

  2. Tja, op zich was het ontbijt goed. Alleen heb ik om 7 uur ‘s ochtends niet zo’n zin in zalm, garnalen en fêta. Een pain au chocolat met een cappucino bleek voldoende. Stel dat ik had mogen uitslapen, dan was het wel een fijn buffet geweest.