Pompoen-linzencurry

Hoofdgerechten, Vegetarisch 1 comment

Ik had absoluut geen zin om nog de deur uit te gaan om boodschappen te doen. Maar ja, er moet toch gegeten worden. Nu ligt er altijd wel een diepvriespizza in de vriezer of eieren in de koelkast voor een uitsmijter. Dit kan als laatste redding dienen, maar meestal probeer ik toch nog iets ‘fatsoenlijkers’ in elkaar te draaien. Iets waarbij ik het idee heb dat het ook nog een beetje gezond is. Daar biedt een goedgevulde voorraadkast toch uitkomst. Het resultaat een curry met pompoen en linzen.

Ik had dan wel geen kokosmelk in huis, maar wel een blok santen in de koelkast. Spaanse pepers zorgen voor wat meer pit, maar flink uitschieten met de chilipeper zorgt ook voor een goede kick.

Ingrediënten:
| 30 bereidingstijd | 4 personen |
• 2 el olie • 2 tl (zwart) mosterzaad • 1 tl fenegriek • 2,5 cm gember, geraspt • 2 uien, gesnipperd • 2 à 3 tenen knoflook, geraspt • 1 pompoen (+/- 800 g) • 1 tl kurkuma (koenjit) • 2 -3 tl chilipoeder (of gebruik 2 Spaanse groene pepers) • 1 tl gemalen komijn • 1 tl gemalen koriander • 1 blik tomaten • stukje santen of 1 blik kokosmelk • 1 blik linzen • zout • 3 volle el Griekse yoghurt of crème fraîche

Bereiding:

Verwarm de olie in een pan. Voeg de mosterdzaad. Als het mosterdzaad begint te springen in de pan, voeg dan de fenegriek en geraspte gember toe. Gevolgd door de gesnipperde ui. Laat de ui op laag vuur 5 minuten fruiten tot hij zacht is.

Schil de pompoen met een dunschiller. Verwijder de zaden en snijd de pompoen in blokjes van 2,5 cm. Voeg de kurkuma, chilipeper, koriander, komijn en pompoen toe aan het uienmengsel. Schep alles om en voeg het blik tomaten toe. Maak de tomaten kapot met een houten spatel. Giet een half blik water bij de curry samen met een stukje santen (1,5 cm) of giet in plaats van water en santen een blikje kokosmelk bij de curry. Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is.

Spoel de linzen even af onder de kraan in een zeef. Laat uitlekken. Voeg de linzen toe aan de curry. Breng de curry op smaak met zout en warm nog even door. Voeg tot slot de yoghurt toe. Roer nog even goed door en serveer met zilvervliesrijst.

One Comment

  1. Bedankt voor dit heerlijke recept komende zondag ga ik het voor de derde keer weer maken! Serveer er ook papadums bij en frisse salade.