Hummus

Sausjes, spreads en dips Comments are Disabled

Zo’n Pinksterweekend heeft zijn voor- en nadelen. Drie dagen vrij is heerlijk, vooral met dit mooie weer. Maar ik kan wat eten betreft nooit zo goed drie dagen vooruit denken. Meestal bedenk ik op de dag zelf waar ik in zin in heb en doe dan de benodigde boodschappen. Met zo’n Pinksterweekend wordt je gedwongen om op zaterdag te bedenken wat je drie dagen lang wilt eten. Met een beetje denkwerk kom je daar nog wel uit. Echter met 25 graden en massa’s mensen die bedenken dat ze op tijd boodschappen moeten doen (want anders is het zo zonde van hun dag), is boodschappen doen een nare ervaring. Zelf zit je dan te twijfelen. Zal ik vroeg gaan en in de drukte belanden of zal ik laat gaan met het risico dat alles op is? Dan heb je fijn culinaire dingen bedacht en dan kun je de helft niet krijgen omdat het reeds uitverkocht is. Nadat Noortje ‘s ochtends al vanuit de AH sms’te ‘hel in de AH’, was dit mijn conclusie: toch maar laat gaan en ter plekke bedenken wat je wilt eten op basis van de leftovers in de schappen.

hummus

Op zaterdag om 17.30 samen met Jocé inkopen gedaan voor een zaterdagavond BBQ (gelukkig had zij ‘s ochtends al vlees gekocht). Verder in de winkel snel bedacht wat ik de rest van het weekend zou eten. Spaghetti met gehaktsaus (genoeg voor twee dagen) en verder brood en eieren voor het ontbijt. Daarmee kom je een heel eind. Nu op maandagmiddag kreeg ik toch trek in iets lekkers. Dat werd hummus met geroosterde pitabroodjes.
Hummus is zo ongeveer de snelste spread die je kunt maken en het voordeel is dat je alle ingrediënten uit je voorraadkast kunt halen. Als je daar tenminste wat in hebt liggen.

Deze spread maak je van gekookte, gepureerde kikkererwten op smaak gebracht met tahini, citroen, knoflook en zout. Hummus wordt vooral in het Midden-Oosten gegeten, maar in Nederland kun je het ook gewoon bij de supermarkt kopen. Zelfgemaakt hummus is echter veel lekkerder.

Aan hummus wordt meestal tahini toegevoegd. Deze sesampasta geeft een nootachtige smaak aan de hummus. Je kunt de tahini ook achterwege laten. Zelf had ik geen tahini, maar ik had nog wel sesamzaadjes. Deze heb ik even geroosterd in de koekenpan en toen in de vijzel fijngewreven. En zo had ik binnen vijf minuten zelf gemaakt hummus mét zelfgemaakte sesampasta. Lekker met geroosterde pitabroodjes, maar ook met rauwe groenten en bij geroosterd vlees. 

Ingrediënten:
| bereidingstijd 5 minuten | snack voor 4 personen |
• 1 blikje kikkererwten (425 ml) • 1 teentje knoflook, in stukken • 1/2 tl komijn • 1 gedroogde pepertje (fijngestampt) of snuf gemalen peperonico/chillipoeder • peper en zout • 2 el citroensap (of meer naar smaak) • 3 el olijfolie • 1 el sesampasta (tahin)

Bereiding:

Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af met water. Doe de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in het hakbakje van de staafmixer of keukenmachine. Pureer de hele handel tot een fluweelachtige pasta. Proef en breng wanneer nodig nog verder op smaak.

 

Comments are closed.