Aspergetaart met ricotta en citroen

Hartige taart, Hoofdgerechten, Vegetarisch Comments are Disabled

Vast als opwarmertje voor Restaurant ‘Oude Kijk’ vanavond. Het thema is ‘asperges’. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

aspergetaart

Aanvang : 19.00 uur
Verzamelen bij : De Wijnwinkel (Oude Kijk in ‘t Jatstraat 65)
Prijs : 49,50 p.p.
Opgeven bij : De Wijnwinkel (De Wijnwinkel bestaat niet meer)

Het recept van de taart zal ik er morgen opzetten.

Bij gebrek aan groene asperges heb ik deze hartige taart gemaakt met witte asperges. Deze heb ik vijf minuten geblancheerd. Voor het deeg heb ik hartige taartdeeg  uit een pakje gebruikt. De volgende keer maak ik zelf weer deeg, want het kant-en-klare deeg werd te taai en droog. De witte asperges en de ricotta gaven de taart te weinig smaak. Al met al viel de taart behoorlijk tegen. Jammer, maar het kan niet altijd lekker zijn.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1 uur | 4 personen |
• 500 g kruimeldeeg • bloem om te bestuiven • 4 eieren, plus 1 dooier • 400 ml room • rasp van 2 citroenen • 500 g asperges (groen of witte, geschild) • 140 g ricotta • paar blaadjes mint, gehakt • grof zeezout, ter garnering

Bereiding:

Rol het deeg uit, op een met bloem bestrooid werkblad, tot een diameter van 35 cm. Bekleed een taartvorm (met losse bodem) van 27 cm doorsnede met het deeg. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Bekleed de taartvorm met folie en zet minstens 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 200°C. Haal de taartvorm uit de koelkast, verwijder de folie en vul de vorm met blindbakvulling. Bak het deeg 10-15 minuten totdat het deeg net wat steviger begint te worden. Klop 1 van de eieren. Verwijder de blindbakvulling en bestrijk de bodem met het losgeklopte ei. Bak de bodem nog 5-10 minuten totdat het deeg goudbruin en knapperig is. Laat de bodem afkoelen.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C. Kluts de resterende eieren, voeg de room en citroenrasp toe en roer goed door. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Giet het mengsel in de taartvorm. Verdeel de asperges over de taart. Schep theelepels ricotta over de taart. Bestrooi met de munt en zet de taart in de oven.

Bak de taart 35-40 minuten totdat de vulling gestold is. Laat de taart 10 minuten afkoelen. Je kunt de taart warm of op kamertemperatuur serveren, bestrooid met een beetje zeezout.

Een recept van BBC Good Food

Comments are closed.