Salade met warmgerookte zalm en chili-citroendressing

Hoofdgerechten, Salades, Vis Comments are Disabled

Het zonnige weer vraagt om lekkere salades. En om barbecuen. En om witte wijn met condens op het glas. Deze dingen kun je ook heel fijn combineren met dit gerecht. Eigenlijk wilde ik warmgerookte zalm kopen bij de viswinkel. Maar daar aangekomen, vertelde een groot bord mij dat de familie Spijkerman de koffers heeft gepakt en tot na Pinksteren op vakantie is. Ja en daar sta je dan met je warmgerookte zalm wens. AH bood ook geen uitkomst. Toen bedacht ik ineens, ‘hé ik heb toch laatst ook zalm gerookt in mijn zelfgemaakte rooktrommel?’

salade_zalm


Zo gezegd, zo gedaan. Moot zalm in de rooktrommel, houtmot onderin. Even op het gasfornuis gezet om voldoende warmte in de houtmot te krijgen. Daarna op de barbecue gezet, want anders wordt het wel heel rokerig in huis. Salade in elkaar gedraaid en eten maar. Zonder wijn deze keer.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 4 personen |
voor de salade: • 500 g nieuwe krieltjes • 200 g sperziebonen of groene aspergepunten, schoongemaakt • 2 zakjes gemengde sla (bijv. rucolamelange) • bosje munt, grofgehakt • bosje peterselie, grofgehakt • 1 bosje radijsjes, in dunne plakjes • 4 lente-uitjes, in ringetjes • 400 g warmgerookte zalm
voor de dressing: • 3 el citroensap • 8 el olijfolie • 1 tl grove mosterd • 2 Spaanse pepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden

Bereiding:

Kook de krieltjes 10 minuten in gezouten kokend water tot ze gaar zijn. Kook de sperziebonen de laatste 5 minuten mee (aspergepunten de laatste 2 minuten). Giet af en laat afkoelen.

Meng alle ingrediënten voor de dressing. Proef even hoe scherp de Spaanse peper is. Als die heel scherp is, moet je misschien minder dan twee pepers gebruiken. Breng de dressing op smaak met zout en peper.

Meng in een grote kom de krieltjes, sperziebonen/asperges, gemengde sla, radijsjes, munt en peterselie. Giet 2/3 van de dressing over de salade en hussel deze er goed doorheen. Verdeel de salade over een grote schaal. Scheur de warmgerookte zalm in stukken en strooi over de salade. Strooi de lente-ui over de salade samen met het laatste beetje dressing. Serveer eventueel met lekker knapperig brood.

Comments are closed.