Franse tonijnsalade

Lunch 1 comment

Nu Lina een post heeft geschreven over tonijnmayonaise, bedacht ik me dat ik ook nog steeds een tonijnrecept op de plank heb liggen. Deze tonijnsalade heb ik voor het eerst gegeten bij de Bijenkorf in Amsterdam. Vroeger (en dan bedoel ik toen ik een jaar of 12 was) ging ik een of twee keer per jaar met mijn moeder winkelen in de grote stad Amsterdam. Toppunt van zo’n dag was dan lunchen bij de Bijenkorf (of bij het Esprit-café). Bij de Bijenkorf hadden ze hele exotische broodjes ‘ciabatta’s met tonijnsalade’. Zestien jaar geleden bestonden er nog helemaal geen ciabattabroodjes in Nederland. Een half stokbrood of een hard bolletje, dat was de keuze. Behalve bij de Bijenkorf dan.

tonijnsalade

Deze salade is anders dan de bekende tonijnsalade op mayonaisebasis. Ik noem deze salade ‘Franse tonijnsalade’. Het is een soort salade Niçoise, maar dan in gehakte en gehusselde vorm. Je kunt zelf variëren met ingrediënten, een beetje afhankelijk van wat je in de koelkast hebt liggen. Maar wat echt niet mag ontbreken zijn sperzieboontjes uit blik, tomaat en ui.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten | 2-3 personen |
• 1 blikje tonijn • 1/2 (rode) ui of 1 sjalotje, gesnipperd • klein blikje sperziebonen • 1 tomaat, in kleine blokjes • kappertjes en/of olijven in plakjes en/of augurk in stukjes en/of peterselie • zout en peper • olijfolie • citroen of azijn • 4 ciabattabroodjes

Bereiding:

Meng alle ingrediënten en breng op smaak zout, peper, olijfolie en citroensap/azijn.

Beleg de broodjes met de tonijnsalade.

One Comment

  1. Lijkt me lekker. Morgen ga ik dit maken voor m’n vrienden.