‘Ultieme chocoladetaart’

Taart en ander zoet 8 comments

Mijn ouders zijn 30 jaar getrouwd. Dat is natuurlijk een uitstekende gelegenheid om eens flink uit te pakken met een ‘echte’ taart. Een echte taart is een hoge taart met cake en laagjes, bekleed met marsepein, glazuur of ganache en afgewerkt met decadente versieringen. Zo’n taart waarvan niemand gelooft dat je hem echt zelf gemaakt hebt (en niet stiekem in de winkel besteld hebt). Mijn collega wilde twee weken geleden voor haar zusje’s verjaardag zo’n ‘echte’ taart bakken en zo ben ik ook een beetje in de ban van de taart geraakt. Toen kwam ik bij toeval ‘the ultimate chocolate cake’ tegen op de site van Good Food. Tja, dat klinkt wel heel goed ‘the ultimate chocolate cake’. Dus ik ben de uitdaging aangegaan.

chocoladetaart


Ik ging op zoek naar een geschikte bakvorm. Hij moet wel wat hoger zijn dan een standaard springvorm anders is het een helse klus om hem in drie horizontale lagen te snijden. Toen ik de vorm zag dacht ik nog ‘daar gaan nooit 14 punten uit’. Maar nadat ik alle ingrediënten door elkaar had gemixt en de taart vorm begon te krijgen zag ik toch wel in dat het niet zomaar een chocoladetaart werd. Maar zo’n overweldigend machtige chocoladetaart, waar je hele kleine stukjes van moet snijden en dan heel hard moet genieten. Zo’n taart als in de film Mathilde waar Juffrouw Bulstronk, kleine Bruce voor straf een inmense chocoladetaart naar binnen laat werken. Onder luide aanmoediging van de andere kinderen lukt het hem uiteindelijk toch. De triomfantelijke glimlach op zijn met chocolade besmeurde gezicht aan het eind van de scène is fantastisch. 

Ik heb het orginele recept wel wat aangepast. Voor de taart heb ik onder andere 100 gram minder suiker gebruikt dan was aangegeven. Ook aan de ganache heb ik geen extra suiker toegevoegd. Als finishing touch heb ik de taart afgemaakt met een kaartje van witte chocolade met ’30 jaar’ er op en omdat het Pasen was versierd met nestjes van chocolade met eitjes.

De taart is wat mij betreft goed gelukt en of het echt de ultieme chocoladetaart is, dat weet ik nog niet. Daarvoor moet ik er nog meer uitproberen, maar lekker was ie wel! 

Ingrediënten
| bereidingstijd 30 minuten – oven 1 ½ uur | 14 punten |
voor de cake: • 200 g goede kwaliteit chocolade (minstens 70% cacao-bestanddelen) • 200 g boter • 125 ml sterke koffie • 150 g kristalsuiker • 150 g lichte basterdsuiker • 1/4 tl baksoda • 85 g bloem • 85 g zelfrijzend bakmeel • 25 cacaopoeder • 3 eieren • 75 ml karnemelk • bakvorm van ongeveer 20 cm doorsnede en 7,5 cm hoog

voor de ganache: • 200 g goede kwaliteit chocolade (minstens 70% cacao-bestanddelen) • 250 ml slagroom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150-160°C. Breek de chocolade in stukje en doe de stukjes in een pannetje met dikke bodem. Voeg de boter in stukjes toe en giet de warme koffie erover heen. Laat de chocolade en de boter langzaam smelten op laag vuur. Laat het mengsel niet té warm worden.

Meng in een grote kom de beide soorten bloem, suiker, baksoda en cacoa. Voeg een klein snufje zout toe. Zorg dat er geen klontjes in het mengsel zitten. Roer dus goed of ga er even met je handen doorheen.

Klop in een kom de eieren los met de karnemelk.

Giet het chocolademengsel en het eiermengsel bij de bloem en suiker. Roer dit goed door elkaar tot je een cakebeslag hebt. Giet het beslag in de bakvorm. Bak de cake anderhalf uur in de oven. Het is niet erg als de cake een beetje scheurt aan de bovenkant.

Haal de cake uit de oven als hij gaar is. Dit kun je controleren door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Als hij er schoon uitkomt, dan is de cake gaar. Laat de cake even afkoelen in het bakblik. Haal hem er dan uit en laat vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

Voor de ganache, breek de chocolade in stukjes en doe ze samen met de slagroom in een pannetje. Verwarm dit mengsel zachtjes totdat de chocolade gesmolten is en je een glad mengsel hebt. Laat een klein beetje afkoelen.

Snijd de cake horizontaal in drie lagen. Smeer op de onderste laag wat ganache en leg de tweede laag cake er boven op. Smeer hier weer wat ganache op en dek af met de bovenste laag. Giet de over gebleven ganache over de taart en strijk het een beetje glad. Garneer met wat je maar wilt.

Geïnspireerd op recept van Good Food

8 Comments

 1. De taart was heerlijk! Zag er fantastisch uit en was een grote verassing. Gelet op jouw kookkunsten zijn we toch niet voor niks getrouwd 😉 .

 2. Coole taart Maaik!
  Ook leuk ter versiering: roosjes (echte) door eiwit halen en dan door de suiker, laten drogen en op een taart!

 3. Die karnemelk, hoeveel heb je daar echt van nodig?

 4. mmmh, hij was heerlijk maaik. Ik hoopte bijna dat ik Bruce was zodat ik ‘m helemaal op mocht eten.
  -x-je

 5. Dat moest 75 ml karnemelk zijn. 75 l is inderdaad een beetje veel. Dank Miereneter voor de oplettendheid.

 6. Hoi Maaike,

  Wauw deze taart lijkt me perfect voor de verjaardag ve vriend, aan wie ik beloofd heb een heerlijke chocoladetaart te maken!
  Nou vraag ik me af of je de koffie er goed in proeft.. Persoonlijk houd ik daar niet zo van.

 7. @Rowan, nee de koffie proef je niet heel goed. Het maakt de chocoladesmaak intenser.

 8. Bij een bakvorm van 23cm komt de taart er bij mij 2cm hoog (of liever laag) uit. Hoe krijg ik hem hoger? Ik heb het recept gevolgd en alleen mascarpone ipv karnemelk gebruikt, kan het daaraan liggen? De oven deur heb ik tussentijds niet open gedaan.