Pittige curry met kip en amandelen

Hoofdgerechten, Vlees 5 comments

Zo. Eindelijk weer tijd om een recept te posten. Jaap kwam zaterdagavond eten en die wilde graag iets pittigs. ‘Iets pittigs’ is een heel breed begrip. Maar ik vond het wel een goed idee om weer een keer een curry te maken. Het voordeel van een curry is dat je hem al eerder kan klaarmaken. Het komt de smaak alleen maar ten goede als je hem een tijdje laat staan. Op het laatste moment nog even rijst koken, naanbrood in de broodrooster en de saus opwarmen. Lekker glas droge rose* erbij en dan is het tijd om te eten en lekker ouderwets luidruchtige discussies te voeren.

curry_amandelen

Zoals bijvoorbeeld over de scherpste curry die je kunt eten. Volgens de heren aan tafel, kan een curry niet scherp genoeg zijn. De Vindaloo is al niet te doen, maar er blijkt een nog scherpere curry te bestaan: Phaal, met 10-12 gemalen chilipepers per standaard portie. Klassiek is ook dat Nederlanders in Engeland altijd alle waarschuwingen negeren bij een Indiaas restaurant. Hot betekent daar ook echt hot. Zo hot dat de tranen je in de ogen springen, je smaakpapillen totaal verdoofd worden en 3 liter water niet genoeg is.
Deze curry kun je zo pittig maken als je zelf wilt. Voeg naar smaak zoveel cayennepeper toe als je zelf lekker vindt en aan kan. In plaats van kip kun je ook lamsvlees gebruiken. Laat het gerecht dan langer stoven. Reken op ongeveer een uur.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 min | 4 personen |
• 6 teentjes knoflook, gepeld • 5 cm gember, geschild en grof gehakt • 100 g amandelen • 2 el olie • 500 g kipfilet, in blokjes • 1 ui, fijn gesnippperd • 10 kardemonpeulen • 4 kruidnagels • 1 kaneelstokje • 1 tl gemalen koriander • 2 tl gemalen komijn • 1/2 tl cayennepeper • 250 ml slagroom • 1 blik tomatenblokjes • 1/2 tl garam massala • handvol verse koriander • eventueel een scheutje citroensap

Bereiding:

Hak de knoflook, gember, amandelen en 100 ml water in een keukenmachine tot een pasta.

Verhit de olie in een braadpan. Bak de kipfilet rondom bruin. Schep de kipfilet uit de pan. Fruit de ui. Voeg de kardemon, kruidnagel en het kaneelstokje toe. Schep de amandelpasta en de rest van de kruiden (behalve de garam massala) erbij en fruit alles 3-4 minuten aan. Voeg het vlees, de room, een beetje zout en 100 ml water toe en breng alles aan de kook.

Dek de pan af en laat het een kwartier op laag vuur stoven. Voeg het blik tomatenblokjes toe en laat de saus nog een kwartier stoven. Roer af en toe door, zodat de saus niet aanbrandt op de bodem. Strooi de garam massala in de saus. Proef de saus en breng eventueel op smaak met wat extra zout, cayennepeper en eventueel wat citroensap. Serveer met rijst en/of naanbrood. Strooi wat gehakte koriander over de curry.

*Rosa del Golfo, Negroamaro – 2006, gekocht bij De Wijnwinkel*.

*De Wijnwinkel bestaat niet meer. De eigenaresse heeft besloten om er mee te stoppen.

5 Comments

 1. Hoi Lieve Maaike, ziet er weer erg lekker uit.
  Lekker pittig eten met een lekker pittige discussie op je zaterdagavond, wat wil je nog meer.
  Kus Joce

 2. Nou Maaik, dit ga ik zeker een keer proberen 😉
  x An

 3. Hoi Maaike,

  Is er een reden waarom je de voorkeur geeft aan slagroom en niet bijvoorbeeld cocosmelk?

 4. He Emiel,

  Je kunt natuurlijk ook kokosmelk gebruiken. Alleen houdt niet iedereen van kokos, dus soms kies ik voor slagroom. Dat is neutraler van smaak.

 5. Pingback: Pittige curry met kip en amandelen & Château Megyer Late Harvest Furmint - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food