Mini bagels

Lunch 4 comments

Een bagel met roomkaas, gerookte zalm, rode ui en kappertjes is niet te versmaden. Helaas kun je in Nederland altijd moeilijk aan bagels komen. Wel in een broodjeszaak, maar niet voor thuis. Soms verkoopt de Appie bagels, maar ik heb nog nooit kunnen ontdekken wanneer er wel bagels in de broodmanden liggen en wanneer niet (en dan vaker niet dan wel). Dan maar zelf bakken! Het kost wel wat tijd, want het deeg moet één tot anderhalf uur rijzen. Je moet ‘s ochtend dus niet een té grote honger hebben. Reken maar op een brunch!

bagel

Baygel, bejgl, bägel, baigel, beigel, boebliki. Het zijn allemaal (oude) schrijfwijzen voor ‘bagel’. Het woord is verwant aan ‘buigen’ en betekent iets van ring. De plaats van oorsprong is waarschijnlijk Zuid-Duitsland, maar bagels zijn pas bekend geworden toen Poolse Joden ze een eeuw geleden mee naar Amerika namen. Bagels symboliseren het eeuwige leven, omdat ze begin noch einde hebben. Ze hebben twee bijzondere eigenschappen. De eerste is het het gat. Het gat in het midden is noodzakelijk om de bagel vanbinnen gaar te krijgen. Het tweede bijzondere is, is dat bagels eerst worden gekookt voordat ze in de oven worden gebakken.

De bagel op de foto is belegd met pastrami en jalapeno-roomkaas. Voor deze roomkaas heb ik een pakje Philadelphia-roomkaas in de staafmixer gemixt met een eetlepel jalapeno-pepers en een paar blaadjes basilicum die ik nog had liggen.

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 30 min – Rijstijd 90 min – Baktijd 20 min | 12 stuks |
• 250 g bloem • 150 g lauwwarm water • 1/2 tl zout • 1 tl gist • 1 tl olijfolie • eventueel sesam- of maanzaad

Bereiding:

Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het lauwwarme water en de olijfolie. Sprenkel de gist in het water. Dek af met een schone theedoek en laat 5-10 minuten staan.

Gebruik je handen of een keukenmachine om het deeg te kneden totdat je een soepel en elastisch deeg hebt. Als het deeg te droog is, voeg dan nog een eetlepel water toe. Als het deeg te nat is, strooi er dan nog wat bloem bij. Dek het deeg weer af met een theedoek en laat het op een warme plek 60-90 minuten rijzen. Het deeg moet ongeveer twee keer zo groot worden.

Verwarm de oven voor op 220°C. Sla de lucht uit het deeg en vorm 12 even grote balletjes. Maak nu met je wijsvinger of de achterkant van een pollepel een gat in het midden van het broodje. Maak de gaten iets groter dan je denkt dat nodig is, want door het rijzen tijdens het bakken worden ze vanzelf weer kleiner.

Zet een pan met water en een flinke snuf zout op. Breng aan de kook. Zet het vuur iets lager zodra het kookt, zodat het niet teveel borrelt. Kook de bagels ongeveer één minuut in het water. Ze komen vanzelf boven drijven. Vis ze uit het water met een schuimspaan en leg ze op een bakplaat

Besprenkel de bagels eventueel met sesamzaad of maanzaad en bak ze gedurende 15-20 minuten in de hete oven. Nadat je ze een beetje hebt laten afkoelen, kun je ze beleggen met je lievelingsbeleg.

4 Comments

  1. Hmm.. dat beleg op de foto ziet er wel goed uit. Wat is het precies?

  2. Quote: “De bagel op de foto is belegd met pastrami en jalapeno-roomkaas.” 🙂

    Dit zit er op. Bij AH hebben ze niet altijd pastrami, maar pekelborst is ook lekker.

  3. oeps… beter lezen idd 🙂
    Ik was blijkbaar zo gebiologeerd door het broodje dat ik de tekst over het hoofd zag 😉

  4. Kan gebeuren. 🙂