Muhammara

Sausjes, spreads en dips Comments are Disabled

Op de foodblog van Clotilde kwam ik een recept voor muhammara tegen. Dit is een dip gemaakt van geroosterde paprika’s en walnoten. Ze schreef zelf al dat dit recept het resultaat is van de ‘gather-combine-tweak-shake-shake-shake’-methode. Dat maakte mij weer nieuwsgierig naar meer informatie over dit recept. Waar komt het vandaan en wat voor andere variaties zijn er?

muhammara

Na een kleine Google-speurtocht weet ik nu dat het een recept is uit het Midden-oosten, met waarschijnlijk een oorsprong in Syrië, Libanon of Turkije. Alle recepten gaan uit van geroosterde paprika’s, walnoten, broodkruim, komijn, knoflook, zout en citroensap. Verder hangt het van het recept af of er granaatappelsiroop in gaat en of het pittig wordt gemaakt met chilipeper, gedroogde Spaanse peper of cayenne peper.

Clotilde gebruikt cashewnoten in plaats van broodkruimels. Je kunt natuurlijk ook broodkruim gebruiken. Ik heb pikante Pimenton gebruikt om de muhammara op smaak te brengen. Dat is mijn ‘tweak’ aan het recept.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 min |
• 1/2 kg rode paprika’s (2 à 3 stuks) • 65 g walnoten • 65 g cashewnoten • 1 volle tl komijnzaadjes • 1/4 tl zout • 1/4 tl gerookte paprikapoeder pikant • 1 teentje knoflook, gepeld • 1 el citroensap • 1 tl olijfolie of walnootolie • 1 el granaatappel molasse (evt. vervangen door balsamico azijn)
Bereiding:

Rooster de paprika’s en ontvel ze. Laat de paprika’s volledig afkoelen.

Rooster de walnoten, cashewnoten en komijnzaadjes even in een droge koekenpan. Laat afkoelen.

Doe alle ingrediënten in de kom van de foodprocessor (of gebruik een staafmixer) en pureer totdat je een smeuïge pasta hebt. Proef en breng naar wens op smaak met nog wat extra peper/zout/citroen/paprikapoeder. Zet in de koelkast totdat je het serveert.

Serveer de muhammara met pita-broodjes, rauwe groenten of bij lamsvleesspiezen.

De muhammara kun je ook heel goed invriezen.

Comments are closed.