Enchilada’s met avocado

Hoofdgerechten, Vlees 3 comments

Enchilada, fajita, burrito, taco, nacho’s en quesedilla. Het zijn allemaal  gerechten met een tortilla (soort pannekoek van maismeel of bloem) als basis, maar toch allemaal anders. Wat is nou het verschil? Hier een korte introductie op alle varianten.

Enchilada
Een enchilada is een grote in olie gebakken maistortilla die in een groene of rode chilisaus wordt gedoopt, vervolgens wordt gevuld en dan opgerold in de oven wordt gezet. Uit praktische overwegingen is het soms handiger eerst de tortilla te vullen en dan pas de saus er over heen te gieten. Het woord Enchilada stamt volgens Wikipedia af van het werkwoord enchilar dat ‘chili toevoegen’ betekent. Enchilada betekent letterlijk ‘in chili’. De rode saus kan ook op tomatenbasis zijn, zoals bij het onderstaande recept.

Fajita
Een fajita is van oorsprong een gerecht van tortilla’s die met gegrilld vlees worden geserveerd. Inmiddels is de fajita geëvolueerd tot een gerecht waarbij kleine maistortilla’s worden gevuld met gegrillde ui, paprika en andere gegrillde ingrediënten naar keuze.
Tegenwoordig komen soms ongevulde fajita’s op tafel waarna je ze zelf kunt vullen met allerlei losse ingrediënten die in bakjes op tafel staan: een pittig bonengerecht, mais, tomatensalsa, guacemole, ijsbergsla, zure room, etc. Niet traditioneel Mexicaans, maar wel lekker en ook gezellig.

Buritto
Een Burrito is een Noord-Mexicaans gerecht, waarbij een licht gebakken bloemtortilla wordt gevuld met allerlei ingrediënten en een (chili)saus.

Taco
Een taco is een kleine, zachte, gevouwen maistortilla die is gevuld met een vulling naar keuze. Bijvoorbeeld een warme groentevulling met daarop guacamole of bijvoorbeeld een beetje sla en een partje limoen.
De harde maistaco’s die meer wat weg hebben van tortillachips zijn een Amerikaanse uitvinding die vooral in grote fastfoodketens als Taco Bell worden genuttigd.

Nacho’s
Nacho’s zijn in hun eenvoudigste vorm tortillachips die met kaas en jalapeño-pepers worden bestrooid en dan even onder de grill gaan. Volgens Wikipedia zijn ze voor het eerst gemaakt in 1943 door de ober Ignacio “Nacho” Anaya. Tortillachips zijn gefrituurde in driehoekjes gesneden tortilla’s. Hier vind je mijn favoriete variant.

Quesadilla’s
Quesadilla’s zijn tortilla’s gevuld met kaas. Het betekent letterlijk ‘little cheesy thing’ (queso=kaas). Nadat de kaas op de tortilla wordt gelegd wordt de tortilla opgevouwen zodat een half maantje overblijft, deze wordt in een pan gebakken. Naast kaas kun je nog andere ingrediënten gebruiken.

Een variant op de enchilada die ik wel eens maak komt oorspronkelijk uit de Libelle. Deze is met een milde tomatensaus als basis. Je kan de saus pittiger maken door extra rode peper toe te voegen.

Ingrediënten:
|Bereidingstijd 30 min | 3-4 personen |
• 400 g kalkoen- of kipfilet • 3 volle tl Mexicaanse kruidenmix • 1 grote courgette • 1 rijpe avocado • 1 rode ui • olijfolie • 1 blikje tomatenpuree • 1 bekertje slankroom • 1 pakje maistortilla’s • 150 g geraspte belegen kaas • verse koriander

Bereiding:

Snijd kalkoen- of kipfilet in kleine stukjes en schep ze om met de 2 tl Mexicaanse kruidenmix. Snijd de courgette in kleine blokjes. Halveer de avocado en verwijder de pit, neem het vruchtvles uit de schil en snijd het in blokjes. Snipper de ui.

Verhit 2 el olie in de wok en bak de kalkoen/kip-stukjes in delen goudbruin. Schep al het vlees in de pan, voeg de ui en courgette toe en roerbak 4 min.

Roer de tomatenpuree met 2dl warm water en 1 dl room tot een gladde saus en roer de helft ervan bij de kalkoen/kip in de wok. Bak de tortilla’s aan beide kanten 10 sec in een droogverhitte koekenpan. Vet de overschaal in, warm de over voor op 200 graden.

Schep op elke tortilla een flinke lepel saus, rol ze op en leg ze met de naad naar beneden in de overschaal. Schep de rest van tomatensaus met 1 tl Mexicaanse kruidenmix bij de avocadostukjes en lepel dit over de tortilla’s Strooi de kaas erover. Bak de tortilla’s 15 min midden in de oven. Strooi er dan lekker veel grofgehakte koriander over.

3 Comments

  1. wat is er nou origineel aan om; na al deze culinaire geschiedenislessen; kipfilet als basis te nemen? Het saaiste “vlees”wat er te koop is; vroeger had een kip trouwens geen tieten, die hebben de nederlanders eraangeknutseld. Legaal geïmpregneerd met in water opgelost kadavermeel.

  2. Dag Simon, zal ik de introductie dan maar weghalen, zodat het ‘saaie’ recept beter tot zijn recht komt? Of heb jij een suggestie voor ‘spannend’ vlees?

  3. Heeft Simon betere lessen??