Chicken Marbella

Hapjes, Hoofdgerechten, Vlees, Vlees 2 comments

Dit gerecht heeft een hele schare fans. Als ik tenminste de vele positieve berichten op het internet moet geloven. Chicken Marbella komt uit het Silver Palate Cookbook en wordt aangeduid als ‘famous’ en als ‘spectacular party dish’. Ik had tot eergister nog nooit van dit gerecht gehoord, maar omdat Clotilde van C&Z dit gerecht voor haar verjaardagsfeestje heeft gemaakt weet ik nu dat het bestaat.

Afgelopen woensdag ‘Clotilde’s’ versie uitgeprobeerd, want het origineel lijkt me wel erg zoet. Het resultaat was lekker, maar ik vond het niet heel bijzonder. In Amerika was dit in de jaren zeventig een hit op feestjes, maar onderstaand citaat geeft misschien wel aan waarom wij het nu niet meer heel bijzonder vinden.

“The ingredients in Chicken Marbella might have seemed wildly exotic to our palates in 1979. Who would think that we would eat prunes, green olives, and copious amounts of oregano and garlic? Our adventuresome palates were awakening.” — Sheila Lukins

Ik heb zelf de helft van dit recept aangehouden voor 3 personen en samen met notenrijst en broccoli geserveerd als hele maaltijd.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 2 uur | 8 stuks |
• 8 (scharrel)kippenpoten (dijen en drumsticks), in tweeën gesneden bij het gewricht • 130 groene olijven • 300 g pitloze gedroogde pruimen, grof gehakt • 3 teentjes knoflook, grof gehakt • 4 laurierblaadjes • 1/3 cup (80 ml) extra virgin olijfolie • 1/3 cup (80 ml) sherry- of rode wijnazijn • 3 volle el gedroogde oregano • zeezout • versgemalen zwarte peper • 2 el bruine suiker • 1/2 cup (120 ml) droge witte wijn • bosje peterselie of coriander • eventueel extra 1/3 cup geschaafde amandelen, licht geroosterd • voor 10 tot 12 personen

Bereiding:

Start de avond van te voren. Meng in een grote kom de kip, olijven, pruimen, knoflook en laurierblaadjes. Mix in een klein kommetje de olijfolie, azijn en oregano. Breng op smaak met ruim peper en zout. Giet dit mengsel over dit kip en zorg dat de marinade goed over de kip is verdeeld. Met je handen mengen is het makkelijkst. Dek de schaal af en zet een nacht in de koelkast.

Haal de kip een uur voordat je gaat bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de kip in een ovenschaal of braadslee, groot genoeg zodat je maar 1 laag hebt. Giet de overgebleven marinade (inclusief pruimen en olijven) over de kip en besprenkel met de suiker. Voeg de witte wijn toe.

Plaats in de oven en bak 1 tot 1 1/2 uur. Draai de kip elke 20 minuten om. De kip is gaar als het sap van de kip helder is (als je er in prikt) en de kip goudbruin is. Bestrooi met de peterselie of koriander en eventueel geschaafde amandelen en serveer.

2 Comments

  1. Verrukkelijk! Heb gisteren Marbella chicken gegeten, was een groot succes. Recept werd meteen meegenomen door mijn vriendin die zelf een kookstudio heeft!
    Ga zeker meer van je recepten uitproberen.
    Dank je wel! groetjes Marijke

  2. Graag gedaan!

    Groetjes,

    Maaike