Melanzane al forno

04.06.10

Even een vraag van huishoudelijke aard. Sinds een aantal maanden geef ik regelmatig onder een recept aan wat ik 1, 2 of 3 jaar geleden rond deze tijd publiceerde. Op zich een leuk initiatief om oude recepten onder de aandacht te brengen. Het levert alleen ook een nadeel op. Als je de zoekfunctie gebruikt en je zoekt bijvoorbeeld op ‘tahoe’ dan zal ook deze post in de resultaten verschijnen (zie hieronder ‘een jaar geleden’).

Wat heeft jullie voorkeur? Doorgaan met 1,2 en 3 jaar geleden en daarmee de zoekfunctie een beetje in de war brengen? Of stoppen met 1, 2 en 3 jaar geleden. De keuze is aan jullie.

Een jaar geleden: Sambal goreng tahoe, tomaat en boontjes
Twee jaar geleden: Ham, tomaat & rucolataart
Drie jaar geleden: Crema Catalana


Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 2-4 personen |
• olijfolie • 3 kleine aubergines of 1 normale • 6 Tastytom of 3 vleestomaten, in plakken • versgemalen peper • 20 blaadjes basilicum • 1 bol (buffel)mozzarella • Parmezaanse kaas, geraspt
voor de tomatensaus: • 1 blikje tomatenblokjes • 2 teentjes knoflook, gesnipperd • 1/2 el oregano • snuf chilivlokken • zout • eventueel 1 el balsamico

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Fruit de teentjes knoflook voor de tomatensaus 1-2 minuten in een klein beetje olie. Voeg de tomatenblokjes toe samen met een snuf chilivlokken en de oregano. Laat de tomatensaus 15 minuten op laag vuur pruttelen. Breng de saus op smaak met een beetje zout en eventueel wat balsamicoazijn.

Snijd de aubergine in plakken (kleine in de lengte, grote aubergine in de breedte). Verwarm de grillpan en grill de plakken aubergine. Ik kies er altijd voor om de grillpan steeds in te smeren met een beetje olijfolie in plaats van de plakken aubergine. Zo gebruik je minder olijfolie en wordt de aubergine minder vet. Maar je kunt er ook voor kiezen om de aubergineplakken in te smeren met olie.

Schep een laag tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Verdeel de helft van de plakken tomaat erover. Ga vervolgens verder met een laagje aubergine. Bestrooi eventueel met een klein beetje zout en peper. Leg 10 basilicumblaadjes op de aubergine. Start vervolgens weer met een laagje tomatensaus en eindig met de aubergine met basilicumblaadjes.

Verdeel de mozzarella over de aubergine en rasp wat Parmezaanse kaas over de ovenschotel. Zet de ovenschotel 15 minuten in de hete oven. Serveer de ovenschotel met wat knapperig brood.

Utaste Wijnsuggestie: Dit typisch Italiaanse gerecht dat bestaat uit aubergines Tastytom of vleestomaten, basilicum, mozzarella en Parmezaanse kaas schreeuwt om een Italiaanse wijn. Vaak hoef je het jezelf niet moeilijker te maken dan het is, streekproducten combineren veelal goed met streekwijnen. Daarom kies ik voor de Pinot Grigio van het huis Feudo Arancio; heerlijk fris, enigszins vettig (bij de kaas) en een klein beetje kruidigheid.


Reacties

  1. Ik vind het niet storend dat bij het zoeken iets niet helemaal goed gaat. De 1-2-3 jaar geleden tips vind ik heel leuk en ik zou het dan ook gewoon zo laten.

  2. Mee eens. Ik kan prima uit de voeten met de zoekfunctie nu. En het is best leuk om die oudere recepten weer eens een keertje terug te zien. Gewoon zo laten

  3. Helemaal mee eens. Ook omdat die recepten dan bij het lopende seizoen passen.

  4. ik vind het heel fijn om nog meer gerechten uit het seizoen te zien, dus wat mij betreft, laat het zo.
    groetjes, inge

  5. Ja, gewoon zo laten 🙂

Laat een reactie achter