Ham, tomaat & rucolataart

Hartige taart, Hoofdgerechten, Vlees Comments are Disabled

Wanneer is iets een quiche en wanneer noem je het een hartige taart? Ik heb eigenlijk geen flauw idee. Is quiche gewoon het Franse woord voor ‘hartige taart’? Of moet de hartige taart aan bepaalde eigenschappen voldoen om de chique naam ‘quiche’ te mogen dragen?

Op de Franse wikipedia vind ik de volgende omschrijving:

La quiche est une tarte salée garnie de migaine.

Een quiche is dus een hartige taart afgewerkt met migaine (een mengsel van ei en crème fraîche). Ik ga er dus vanuit dat ik deze taart ook quiche mag noemen, maar eigenlijk heeft deze taart Italiaanse invloeden. Dus misschien moet ik nog even nagaan wat een ‘hartige taart’ in het Italiaans is.

De polenta zorgt ervoor dat het deeg knapperig wordt. Ik heb gekozen voor een combinatie van crème fraîche en room. Je kunt ook alleen room gebruiken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 60 minuten | 8 stukken |
Voor het deeg: • 200 g bloem • 50 g fijne polenta • 140 g koude boter, in kleine stukjes • 50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt • 1 ei
Voor de vulling: • 4 eieren + 2 eierdooiers • 200 ml crème fraîche • 200 ml room • 150 g rauwe ham (bijv. Parmaham) • 100 g half-zongedroogde tomaten (sud ‘n sol) • handvol rucola (of eventueel waterkers) • peper en zout

Bereiding:

Doe de bloem, polenta, boter en een snuf zout in de keukenmachine en mix het deeg totdat het op broodkruimels lijkt. Voeg de Parmezaan en het ei toe. Voeg eventueel nog 2 el koud water toe. Kneed het deeg met de machine tot een samenhangde bal. Verpak het deeg in folie en leg minstens 30 minuten in de koelkast.

Bestrooi het werkblad met polenta en rol het deeg zo ver uit totdat je er een quichevorm van 28 cm mee kunt bekleden. Bekleed de quichevorm met het deeg en snijd het overhangende deeg weg. Zet nog 30 minuten in de koelkast. Dit is zodat het deeg niet krimpt tijdens het bakken. Als je haast hebt, kun je ook nalaten het deeg nog 30 min in de koelkast te zetten. Het krimpt dan wel een beetje tijdens het bakken.  

Verwarm de oven voor op 200°C. Prik met een vork een paar gaatjes in de taartbodem. Bak de taart 15 minuten met blindbakvulling in de oven. Verwijder de blindbakvulling en bak nog 5 minuten.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C. Klop de eieren met de crème fraîche, room en een beetje zout los. Verdeel de ham, tomaatjes en rucola over de bodem van de taart. En giet het eiermengsel eroverheen. Bak de taart 30 minuten, tot het eimengsel net gestold is. Je kunt deze taart zowel warm als koud serveren.

Geïnspireerd op een recept van BBC Good Food

Comments are closed.